Струва ми се, че с "убийството" на Аркадий Бабченко се повтаря случая "Скрипал". Този втори случай, за мен, затвърждава мнението, че подобни операции все по - често се появяват и в арсенала на терористични и крайно радикални групи. Различават се засега само по това, че им личи по-ниския професионализъм".

Това каза за предаването "Нещо повече" по БНР специалистът разузнавач о.р. ген. Тодор Бояджиев, който припомни няколко убийства от близкото минало, организирани от тайните служби:

"Това средство е еднакво брутално използвано и на Изток и на Запад. Това е нещо, което е в инструментариума. САЩ приеха закон, в който забраниха на тайните си служби да използват инструмента "политическо убийство" и да използват журналистическо прикритие.

В случая, за който говорим сега, (Бабченко) става въпрос за използване на журналистическата професия като покривало за конкретна операция на специални служби, независимо кои са. Затова имаше критична реакция на "Репортери без граници", от ОССЕ и т.н".

Бояджиев откри и прилики между случая "Скрипал" и "Бабченко". Според него, службите на Украйна трябва да са уведомили украинския президент Порошенко преди акцията. Веднага след "възкръсването" си журналистът се е извинил на съпругата си, че не я е предупредил. В същия момент, говорителката на украинските служби е заявявала пред журналисти, че съпругата е била в течение на операцията, изтъкна Бояджиев и нарече ситуацията "липса на професионализъм".

Според ескперта, става дума за "престъпление под чужд флаг" с цел да бъде припознат за виновен някой друг:

"Много служби могат да използват чуждия флаг, за да се засилват антируски настроения, да се пречи на търсене на по-деликатен тон в разговорите с Русия", каза още ген. Тодор Бояджиев.