Българският оръжеен търговец Емилиян Гебрев твърди, че неговата компания ЕМКО е съхранявала в складовете в чешкото село Върбетице стари боеприпаси от времето на Варшавския договор, които не са били предназначени за продажба. Гебрев заяви това в публикувано вчера интервю за германското сп."Шпигел", предаде ТАСС.

"Нашата компания, както и много други фирми, наемаше складове във Върбетице. Съхранявахме там стари боеприпаси от времето на Варшавския договор, които бяхме придобили в Чехия", казва предприемачът и добавя, че те не са били предназначени за продажба, допълва БТА.

На 17 април чешките власти заявиха, че Москва е свързана с експлозиите в складове за боеприпаси в село Върбетице в Източна Чехия през 2014 г.

В резултат на обтягането на отношенията между Русия и Чехия чешките власти експулсираха 18 руски дипломати, а руските власти - 20 служители на чешкото посолство в Москва.

Някои други европейски страни също изгониха руски дипломати в знак на солидарност с Чехия, която беше включена от Москва в списъка с неприятелски държави.