На 30 декември 49-годишният бизнесмен от Дупница и 35-годишната жена бяха открити мъртви на петия етаж в сграда с негови офиси в центъра на града. Предишния ден двамата не се прибрали в домовете си и на сутринта близките им ги обявили за издирване.

Още тогава стана ясно, че помещението, в което бяха открити, не е имало електрическо захранване и се е използвал бензинов генератор, затова и първоначалната версия беше за задушаване. Тя се потвърждаваше от липсата на следи от насилие по телата.

Въпреки това, прокуратурата започна разследване и днес съобщи, че в хода му са назначени химическа и съдебно-медицинска експертизи. Към настоящия момент са готови резултатите от втората. Според експертите смъртта и на двамата се дължи на остро отравяне с въглероден оксид, който се отделя при дефект в затворена система на отоплителни уреди, заредени с природен газ или други горивни средства.

Установено е наличие на карбоксихемоглобин в кръвта на жертвите. Характерно при това остро отравяне е, че пострадалите от него не могат да излязат на чист въздух или да спрат източника, отделящ отровния газ, поради свързването на въглеродния оксид с миоглобина (мускулатурата).

Очакват се и резултатите от химическата експертиза, след което ще бъде назначена и комплексна такава, която да определи окончателно причината за смъртта, уточниха от държавното обвинение.

Смъртта на Миланов породи съмнения, тъй като той неколкократно е заявявал, че се притеснява за живота си. Неговите показания бяха ключови за ефективните присъди срещу бившите барети Пламен Галев и Ангел Христов, известни като Братя Галеви, които бяха осъдени като ръководители на организирана престъпна група за изнудване и принуда. В съдебното решение беше записано, че двамата са принудили Миланов да им прехвърли 50% от таксиметровата компания „Сити транс” ООД, както и да им дава половината от месечния си оборот. 

През 2011 година Галев и Христов бяха осъдени съответно на 7 и 5 години затвор, но успяха да избягат зад граница преди да ги вкарат в затвора и до момента са в неизвестност, въпреки че Интерпол ги издирва.