Това съобщиха официални източници от ЕС, които обещаха бързи действия за прилагане на споразуменията на балканските лидери за забавяне и поставяне под контрол на мигрантския приток от Турция към Германия.

Същевременно източниците признаха, че потокът от хора няма да спре и посочиха, че ще бъде изключително важно те да бъдат убедени да приемат договореностите, предвиждащи системно разселване, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Идеята е също да убедим сирийския баща, че е по-добре да остане в Гърция със семейството си, докато бъдат преместени", каза единият официален източник. Той отбеляза трудностите пред десетките хиляди хора, които в момента са на открито на Балканите.

Безплатният полет до сигурна страна ще бъде доста по-добра възможност от несигурните зимни преходи на север, посочи той.

Лидерите на 11 страни от Балканите и ЕС, сред които и България, решиха да бъдат разкрити 100 000 допълнителни места за подслоняването на мигранти, като половината от тях ще бъдат в Гърция.

В решенията им се отбелязва, че мигрантите трябва да получават човешко отношение, докато преминават през Западните Балкани, за да се избегне хуманитарна трагедия в Европа.

Страните се съгласиха, че Европейската инвестиционна банка, Европейската банка за възстановяване и развитие и Банката за развитие на Европейския съвет могат да финансират решаването на миграционната криза

Гръцкият премиер Алексис Ципрас пое ангажимент страната му да изгради пет "горещи точки" на пет гръцки острова и в най-скоро време да създаде два центъра за по 10 хиляди бежанци във вътрешността на страната. Министър-председателят уточни, че бежанците ще останат на тези места, докато получат статут.

Според гръцкото правителство решението на бежанския проблем се намира в Турция и Ципрас изрази изненадата си, че на срещата на 11-те лидери не е била поканена турската страна.