Над 100 горски пожара са регистрирани в рамките на 24 часа в Гърция, съобщи националната противопожарна служба в петък в Туитър, съобщи ДПА.

Поради силните ветрове огнеборците не успяха да овладеят до обяд голям пожар южно от критското пристанище Ретимно, съобщи пожарната в съобщение в Туитър. Бяха изпратени 16 самолета за гасене на пожари и три хеликоптера, а село Орне беше евакуирано като предпазна мярка, съобщават местните медии, цитирани от БТА.

Пожар тази сутрин имаше и югоизточно от Атина. Жителите на селището Фериза бяха посъветвани с предупредителен есемес да напуснат района. Пожарникарите обаче успяха да овладеят огъня до ранния следобед.

За събота властите отново издадоха второто най-високо ниво на предупреждение за горски пожари за няколко региона. Засегнатите райони включват по-голямата част на Атина, островите Крит, Евбея, Лесбос и Самос, както и североизточната част на полуостров Пелопонес.

Заради пожарите в Гърция втори екип български пожарникари замина днес за Лариса (Гърция), където ще помага на свои колеги.

Екипът е от 16 служители на регионалните дирекции "Пожарна безопасност и защита на населението" (РДПБЗН) в Благоевград, София и Пловдив, каза за БТА ръководителят на групата гл. инспектор Петър Петров - началник на сектор "Специализирани оперативни дейности" към РДПБЗН-Пловдив.

Екипът потегли днес от районната пожарна служба в Благоевград с три микробуса, с които тази вечер ще се приберат българските пожарникари от първата група. Специализираната техниката, с която в началото на месеца за Гърция замина първият екип, остава в южната ни съседка до края на месеца.

Българският екип ще дежури в пожарната служба в Лариса, където ще получи информация от колегите си от първата група за схемата на работа, както и за синхронизиране на дейностите с гръцките пожарникари, посочи за БТА гл. инспектор Петър Петров.

Българският модул е част от инициираното от Европейската комисия "Предислоциране на сили и средства за гасене на горски пожари в Република Гърция". Идеята се осъществява за пръв път и се осъществява по Програмата за обмен на експерти в рамките на механизма за гражданска защита на Европейския съюз. Целта е превантивна - предварително съсредоточаване на сили и средства в страната, където всяка година възникват големи горски пожари.

България участва със създадения през 2018 г. Модул за гасене на горски пожари, който е преминал процес на сертификация в Европейския резерв за Гражданска защита през 2019 година. 

Междувременно рекордните жеги в Испания и Португалия са взели вече над 280 жертви, съобщава Reuters. От 7 до 13 юли Португалия регистрира 238 смъртни случая в повече поради горещата вълна, съобщи здравният орган на страната DGS. Испания регистрира 84 допълнителни смъртни случая, дължащи се на екстремни температури през първите три дни от горещата вълна, сочат данните на Националния епидемиологичен център.

Въпреки че температурите се понижиха малко в Португалия, все още се очаква да достигат 40 градуса по Целзий на някои места, като за пет района беше обявен "червен код" и повече от 1000 пожарникари се бореха с 17 горски пожара, казаха властите.

В Испания избухна нов горски пожар в южната част на страната след пламъци на запад през последната седмица.

Снимка: AP/БТА

Повече от 400 души бяха евакуирани от хълмовете на Михас, град, популярен сред туристите от Северна Европа в провинция Малага. Посетителите на плажа в Торемолинос, на около 20 километра, можеха да видят кълба дим, издигащи се над хотелите, разположени край брега.

ЕС призова страните членки да се подготвят за борба с пожари това лято, когато се очакват екстремни метеорологични явления, която според учени са предизвикани от климатичните промени, предава БТА.

Британската метеорологична служба предупреди вчера, че следващата седмица се очакват рекордно високи температури, които ще представляват "опасност за живота". Тя за първи път обяви "червено ниво на предупреждение" за екстремна жега в понеделник и вторник, когато се очаква температурите в Южна Англия да достигнат 37 градуса по Целзий. Има вероятност и да бъде подобрен рекордът за най-висока отчетена температура във Великобритания от 38,7 градуса, който беше поставен през 2019 година.