Преди дни управителят на НЗОК Румяна Тодорова коментира, че Здравната каса може да плати 65 на сто от дейността на болниците.

Разходите на болниците ще бъдат разглеждани всеки месец до края на годината от НС на НЗОК и ще бъдат компенсирани в зависимост от финансовите възможности на институцията.

Ще бъде предложено на министъра на финансите актуализация на бюджета на НЗОК в размер на 150 млн лв. – колкото е дефицитът в средствата за болнична медицинска помощ и медицински изделия за 2013 г.

Здравната каса е изпратила писма до частните болници, с които ги предупреждава, че ще изплати дейността им едва на 30-40%. Това води до сериозен риск, който в най-висока степен ще засегне пациентите, заяви на пресконференция д-р Явор Дренски, председател на Националното сдружение на частните болници и изпълнителен директор на МБАЛ "Токуда", цитиран от БТА.

По думите му налагането на подобно административно ограничение ще постави частните болници в неравностойно положение спрямо държавните и общинските, които въпреки задлъжнялостта им в размер на общо половин млрд. лв. ще бъдат отново дотирани от държавата.

Вчера премиерът Пламен Орешарски изтъкна, че по времето, когато е бил финансов министър, частните болници са взимали около 12% от всички ресурси, които са се насочвали към здравната система от НЗОК, а сега този процент е около 25.

Управителят на МБАЛ "Сердика" в София д-р Методи Янков отбеляза, че забавянето на плащанията към болниците противоречи на европейска директива, според която закъснението не може да бъде повече от 60 дни.

Според Янков, който дълги години бе директор на Първа АГ "Света София", известни лекари имат много силни интереси в държавните болници.

Недофинансирането на болниците води до задлъжнялост към банки, към фирми-доставчици, към държавата и към лекарския екип, който преживява психотравма и няма как да мисли качествено за пациента, което поставя в риск самия пациент, посочи д-р Тодор Хинов, управител на МБАЛ "Акита Медика" в Севлиево.

По думите му така лекарят и сестрата се оказват виновни, като се отклонява вниманието от основния виновник - този, който управлява здравеопазването.

Лекарите заявиха, че трябва много добре да се обмисли вариантът с въвеждането на няколко здравноосигурителни фонда, тъй като и в момента средствата от НЗОК не се разпределяли правило.

Миналата седмица здравният министър Таня Андреева обяви, че 2 на сто от здравната вноска ще постъпват в частни фондове. НЗОК, в която ще остават 6%, ще бъде надзорен орган. Срещу идеята се противопоставиха от касата и депутати от БСП. Премиерът Орешарски заяви, че здравната реформа ще започне след средата на 2014 г.