НЗОК започна да реже парите за болниците

НЗОК ще изплаща до 80% от парите за държавните болници и до 40% за частните. Това се разбра от решение на нейния Надзорен съвет и от изявление на представители на частни болници.

Обратно в новината

Коментари - НЗОК започна да реже парите за болниците | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

добре де, щом частните болници са толкова лоши, защо ходите там? идете в общинските и касата ше плати на тях. оставете ги тези лоши частни болници да измрат от глад без пациенти

До 566 не е вярно че държавните работят в частните това са глупости.На повечето откривания на частни болници присъстваше Б.Б. ,за да се открият трябва да се плати лептата,а сега искат финанси от държавата. Пълна глупост или в частна или държавна.Не може и двете къде е здравната каса да ги провери,ама и на тях не им е угодно щото им пълнят джоба и си затварят очите.Никоя не отговаря на изискванията имат по един доктор а имат клинични пътеки.....

Борисов да върне милиарда в здравната каса

Каква стана тя,УМНИТЕ И КРАСИВИТЕ СПРЯХА ДА СИ ПЛАЩАТ ЗДРАВНИТЕ ОСИГУРОВКИ И КАСАТА КЛЕКНА.ДА ЖИВЕЕ НАРОДНАТА ВЛАСТ,ТРИ ПЪТИ УРА,УРА,УРА.ДА НЕ СИ ЖИВ В ТАЯ ДЪРЖАВА.

Много пъти съм писала , но едва сега виждам че доста от коментариите се доближават до моето виждане ИСКАМ ДА ПОПИТАМ БЪЛГАРИЯ СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ИЛИ КАПИТАЛИСТИЧЕСКА СТРАНА Е . Аз живея над 20 г в капиталистическа където има рязко разграничение на държавно и частно . Аз имам плащане след като се осигурявам и парите са за държавен сектор. има клиники но там аз плащам като поп .С осигуряването си имам право на карта за болница която има срок в началото 6 ,м а след това е за 2 год.Когато имам нужда от преглед плащам такса на регистратурата и ми се дава ход за лекаря . 1, НЯМА ПРАВО ЛЕКАР ОТ ДЪРЖАВЕН СЕКТОР ДА РАБОТИ В ЧАСТЕН . а в България как е , да имат интерест защото изписват , насочват и пациенти към клиниката . 2. АКО НЕ СЕ ЗАПОЧНЕ С РАЗДЕЛЕНИЕ НА ДВАТА СЕКТОРА НЯМА РЕАЛНА РЕФОРМА . 3. НЯМА НУЖДА ОТ НЯКОЛКО КАСИ , ИМАДОСТАТЪЧНО ЗАСТРАХОВАТЕЛНИ КОМПАНИИ КОИТО МОГАТДА ПОЕМАТ ЗАСТРАХОВКА ЗА ГОДИНАТА И ПРИ НУЖДА ПАЦИЕНТА МОЖЕ ДА СЕ ЛЕКУВА В КЛИНИКА . НЯМА НУЖДА ОТ ЛИЧНИ ЛЕКАРИ , ИМА Н УЖДА ОТ ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА ПОЛИКЛИНИКИТЕ КОИТО ДА РАЗПОЛАГАТ С ВСИЧКО- БЪРЗА ПОМОЩ, ЛАБОРАТОРИИ , СПЕЦИАЛИСТИ , ДА ТЕ СЛЕДВА ДА ИМАТ ДОГОВОР С КАСАТА . СТРОГ КОНТРОЛ - ТОВА Е РЕФОРМАТА ВИ КОЯТО СЛЕДВА ДА ПРИЛОЖИТЕ .

Дайте шанс на правителството да изпълни социалната си програма! Нима не забелязвате, че то работи? Едновремнено с обричането на недолекуване на народа, в унисон със социалните си обещания и вапреки острата липса на пари заради ГЕРБ, правителството намали тксата за пеглд при личиня лекар на пенсионерите с 1 лев.

каво работи това правителство бе тъпанар...работи - как да ни изработи...аман от червени дебили...ще си измрете наистина като боклуци, щото и медицината ще я "работите"...:Д

Докато Държавата не внася реални здравни осигуровки за децата,пенсионерите и държавните служители, а здравните осигуровки реално се осигуряват от шепа работещи , на чийто гръб са и малцинствата--няма да има пари в Здравната каса !

личните ми осигуровки на лична сметка това е положението, здравната каса да се маха пенсионните фондове също и да си ми върнат внесеното до сега

А за баща ти и майка ти аз ли да плащам?

Спокойно народе ! Отиваме бавно, но сигурно към изцяло частно здравеопазване. Честито ;)

отиваме на държава БЕЗ здравеопазване .. то без друго нищо не правят в болниците половината влезли излизат с поп

Сиренето държавно ли е!

След като са частни изобщо не трябва да получават от държавата тези ментарджии.Ако парите се насочат към другите болници здравеопазването ще се оправи

а бе ти път ли си, или се правиш на път... че докторите дето работят в частните болници, са същите сето работят в държавните..ама различно на двете места..в зависимост от заплащането... и стига тъпизми...искате медицина, ама да е без пари, е няма да работи доктора без пари...

В астната болница Токуда един завеждащ отделение лекар получава 15 000 лева , в една държавна болница лекарят сигурно не получава повече от 1 500 лева и то с голяма мъка -нощни дежурства и е на повикване. В държавните болници лекарите са денонощно свръх пренатоварени- виж. Пирогов и други държавни болници. Там работят компетентни и отговорни хора. Моля някой да ми обясни защо се финансират от държавата частните болници- с какво са по заслужили от държавните- в които здравният персонал не си получава дори заплатите от 300-600 лева за сестри, санитарти и др. виж Болница Шейново. Крайно време е тъпата учителка Фандъкова да се заиннтересува от общинските болници в София.Ако ли не да си ходи-напоследък прави само поразии- изсече кестените на бул. витоша, прави се на ударена за бежанците, в работещи общински болници прави хаос и др

Финансират се от НЗОК.

Преди да се хвърлят бомбастични цифри,добре е човек да се информира.В Токуда зав.отд. вземат около 3000 лв.В държавна болница лекар интернист с 2 специалности и 30 г .стаж взема едва 900 лв.Като забележете основната му заплата е 550 ! лв,останалото е от пътеките.Което означава че може да са 900,може и 600.С такива заплати никой да не чака европейско здравеопазване.

Колега, някои взимат и по 6-7000 дори над 10 000. Ние обаче най-добре си знаем откъде и как :)

Вие се изяснете на 4 очи кой колко и от кого ги взима парите! Аз се впечатлих от друго: за пръв път чувам лекар да спомене, че в здравеопазването имало и сестри! Но забележете в какъв контекст: "вината" била обща! Пфу!

важно! Ако прехвърлят част от здравното осигуряване на частни фондове-кой ще гарантирасъхранението на средствата в тези фондове: -първо почти 99% от тези фондове са с чуждестранни лица -собственици на капитала. - ако тези пари се съхраняват в български банки- банките са също с чуждестранни собственици? - следва да се осигури гаранция от държавата- но държавата е толкова избушила, че каквото и да гарантира не е състоятелно-защото е фалирала Питам аз, кой ще гарантира парите ни в частните фондове и въобще тази абсурдна идея поредното ОГРАБВАНЕ ЛИ Е ?

В Бълагрия няма закон за управление на обществените средства и ако има частни здравни фондове те ще събират пари, но няма да плащат както сега се практикува от частните пенсионни фондове. При тези фондове и съществуващите пенсионни и евентуално здравни няма да е доизпипано законодателството и така ще ни оберат до шушка. И изобщо такива идеи на управляващите идват, когато усетят управленска импотентност, и нямат смелост да подадат оставки.

частните болници не следва да бъдат финансирани от държавата- те таксуват здравните услуги на пациента и отделно теглят от здравната каса за операции, които са по клинична пътеки. Ако се финансират всички частни дружества- като частните училища, частните болници и др-тогава и търговските дружества , които извършват търговия , производство или др. следва да получават субсидии от държавата. Да -ама Не!

за дадена дейност получават пати от НЗОК+допълнително пари от пациентите за 'екстри.Освен това подбират за лечение леки случаи.Тежките великодушно отстъпват на държавните.Така че кой точно е неравнопоставен?!

Здравеопазване ли?! Това си е чист геноцид над българите.

"Той попита къде са близо 2 млрд. лв. от здравни вноски (резервът на НЗОК от 2 милиарда лева, който Дянков пренасочи към фискалния резерв - б.р.), които по думите му е откраднало предишното правителство и има ли план тези пари да бъдат върнати в системата" По-голямата част от лекарите подкрепят ГЕРБ и РБ така, че сега да не се оплакват.Защо не стачкуваха тогава или да обяват гражданско неподчинение когато здравните вноски отидоха за асфалт и PR .При миналия парламент корифея Дянков открадна от здравните вноски на българите 2 милиарда, а ДСБ и СДС разправяха, че Дянков е най-добрият възможен финасов министър и го подкрепяха като медийно така и в НС.Ако има някой ощетен това сме ние българските граждани не лекарите.

Защо протестиращите не протестират срещу тази злоупотреба на правителството на Бойко Борисов и защо сегашното правителство си мълчи? Защо правителството на Орешарски мълчи е ясно - може предишното правителство да е извършило нарушението, но сегашното му се пада да оправи проблема, а пари - нема. Бате Бойко си каза, че е насадил на пачи яйца следващото правителство. Той и затова остави властта. А протестите ги провоцира само за да отежни още повече положението на наследилата го власт.

други се правеха на разсеяни,когато Дянков "пренасочи" парите.Колко от т. нар. граждани щяха да подкрепят протеста,за който ни упреквате,че не сме организирали?

Няма откраднати 2 милиарда. Няма и пренасочени. Кажете датата, на която са пренасочени (или периода), както и кой и как ги е откраднал. Това са пълни, тотални простотии. Няма други такива. Касата се пънеше, сега спря да се пълни, защото имаме отново комунизъм. След като се случи комунизъм, веднага започват рестрикциите, първо върху частния бизнес. слд това и върху всичко, защото комунистите са некадърни. Просто нямат интелект и възпитание как да правят нещата. Представете си един сръчен човек и един, на когото са му заврени ръцете в задника, както има една дума. Единият, даже да е мързелив или глупав, пак ще свърши нещо и то ще става за нещо. Другият ще издава боклук, колкото и да се старае. Само че за старание пари не се плащат, нали? БСП, даже хипотетично да има голамо, невиждано голямо желание да подобри нещо към по-добро (не че виждам някакво желание), никога няма да успее. Именно поради некадърност. Вече имаме 3 кризи от 3 управления на БСП и никоя друга партия не е правила икономически спад освен БСП. Даже тъпаците от ГЕРБ!! Даже те са по-добри политици от БСП. А кой ни управлява днес? БСП с турците и фашистите. Ето за това трябва да се борим, за да дойде някой друг. Все е дбре, стига да е различен от БСП. Доказано. Запазена марка на БСП е бедността.

Дянков пренасочи 2 млрд лева към фискалния резерв ,за да може да гарантира заем на България (управляващите го теглят сега) като 1 вид гаранция за държавата,нямам нищо против те да са за здравната каса ,но да се направят строги реформи там първо!!! А сега ако се пренасочат там , половината шефовете на болници ще ги източат,а другата половина ще идат за безплатно лечение за ромите на наш гръб!!!

Дянков източи НЗОК и пренасочи парите към резерва, защото и него бяха източили до дъно, а нямат право. Има санитарен минимум, който трябва да се спазва. Това направи "геният" на финансите Дянков.

Всички частни болници източват здравната каса това всеки го знае.Ами то не остана българин със здраво сърце.А за циганите да не говорим -измислени диагнози и болнични......за тези които работят.

Обикновенно, циганите не са в частните болници. А ако питаш мен, държавните болници източват касата.

И двамата сте прави.

Какво значи частна като е частна да се финансира сама а не от две места .Хем частна хем иска от нзок пари. Къде го има това нещо?

..като лекуват здравноосигурени плаща НЗОК ;) Другарю Иванов! Мисленето не е грях!

Значи че приема безплатно и хора изпратени с НЗОК направления. Не е трудно човек да се сети.

Имам право да избирам къде да се лекувам. Плащал съм здравни осигуровки. Частните болници покриват изискванията на закона, нормативите и прочее. Официално имат същия лиценз като държавните. Апропо държавните също са фирми. И защо да не се плаща и на частните от онова, което съм плащал като осигуровки? Къде намираш причина? Освен че с моите пари са изградени и държавните с цялото им оборудване, а частните облекчават държавата и тя не инвестира допълнително в тях. А трябва. Държавата трябва да инвестира по равно и в частни, и в държавни. Иначе се получава дискриминация!

навсякъде освен в Куба, Сев. Корея и Монголия

Току що излизам от ВМА, парното издуто като при минус 20 градуса.Лекарите супер немарливи ,не ги интересуваш гледат да вземат парите онт ЗК и те лекуват по книга,т.е. не ги интересува твойте заболявания пишат рецепти все едно само това ти е.

Токуда ти взимат пари под формата на разни дарения,като същевременно си търсят парите и от Здравната Каса за услугата,която ви предоставят.

Да не дава Господ, човек да е болен, но мисля, че частните болници са повече за частни пациенти, които могат да плащат... За едно мерене на кръвно и инжекция - над 200 лв. как ви се струва? Много хора с пари, си ги вложиха в частни болници, но не знам имат ли добри специалисти навсякъде, апаратура имат.Е условията са по-добри,отношението е може би друго, но лллллллллл

деер

Въобще да не плащат нищо!!! Да разпитат по телефона пациентите и след това пред прокурор!! Да се спре източването!!!70-80% си е грандиозна кражба!!Заради такива машинации не останаха лекари и умират хора нелепо всеки ден!!

Абсолютно подкрепям това мнение! В България от години няма ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ...има ЗДРАВЕ ПЛАЩАНЕ И ЗДРАВЕМАФИЯ по голяма и от наркомафията.Защо касовите апарати на лекари и зъболекари не са вързани към НАП като всички други? Защо не им се плаща за таксуван и излекуван пациент а се плаща за брой записани при"джипи" пациенти на повечето от който той не е виждал очите.Защо се допуска"фиктивно прибиваване в болница" с измислини диагнози и манипулации само и само да се точи касат?Защо никой не държи сметка на лекари и зъболекари и не търси наказателна отговорност за погрешно лекувани ,недолекувани,изнудвани и починали пациенти?ЗАЩО ЛИ?????Защо се допусна такава търговия със здравето и живота на хората??

деер

Апаратите са свързани, но компютрите не са свързани в реално време с НЗОК!!!Проблемът не е в наказателната отговорност за грешка, а в лъжата!!!!!Пациентът трябва да има право да знае колко точно греши даденият лекар, а последният да има право да греши, но да няма право да лъже. Нека всеки пациент си избира лекаря и рано или късно неспособните ще се откажат да практикуват медицина... другото е само замазване на очите!!

Другари. Нашите експерти знаят как. Няма да се плашите! Другаря Станишев нали ви освободи от страхъ!

Частните болници у нас станаха като хотелите по Черноморието ни... Та няма какво да се тюхкате, господа здравни меринджеи, ефекта беше очакван! Търсете си парите от лобистите в НС, които срещу солидни комисиони, позволиха да се нароят частни здравни заведения в "най-атрактивните" ни градове и напълно да липсват такива в по-малките и "неатрактивни"!

...да сте се запитвали дали държавните или общински болници могат да поддържат качеството на частните болници? Трябва да се вземе предвид, че и в двата случая- на частни или държавни/ общински болници, се работи по едни и същи клинични пътеки; и в двата случая ко- пеймънта е еднакъв, с тази разлика, че в частните болници той е легитимен /и частниците плащат данъци в държавата заради него/, а при държавните/ общинските болници копеймънта отива директно в джобчето на лекаря.

"Качеството" на здравните ни услуги е тема за дълъг разговор! Ползвала съм услуги и от държавни, и от частни болници - и при двете има какво да се желае още, както и двете са ме изненадвали приятно понякога!

е, аз съм от истинските болни и когато съм в болница, познажте колко от частните идват да ги оправят.е, понякога и за големите дървавни се отнася - зашото се експементира с нови апаратури, а не с кадърни лекари, които са дягностицик - е, пак ми няма бг, а съм на бг език на монитора....виваком....... *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.