Земеделци излязоха на протест. Те блокираха с жива верига движението по пътя от Пловдив към Хасково, Свиленград и Турция. Поведе ги лично кметът на общината Димитър Здравков, информира Plovdiv-press.

Причината за недоволството е забрана за стрелба срещу градоносните облаци заради прелитащ самолет в Пловдивско. Това земеделските производители в Садово твърдят, че е основната причина за унищожителната градушка, която съсипа реколтата им вчера следобед. 

Производителите заявиха, че искат оставките на шефа на Държавен фонд "Земеделие" и тази на земеделския министър Иван Иванов.

Повече така не може да продължава, всичко е унищожено, коментираха хората. От 20 минути градушка, 17 минути е имало забрана да се стреля по облаците, коментира кметът на село Чешнегирово Христо Атанасов.

Явно в тази държава не може по друг начин, хората не са защитени, поминъкът им отиде, всяка година по два пъти ни бие градушка точно, когато става реколтата, а нямаме противоградна защита, коментира Димитър Здравков.

10 000 декара обработваема земя бяха смачкани от градушката вчера следобед, тепърва ще се установява колко от тях са напълно унищожени.

"Говорим за хиляди декари земеделска земя", подчерта един от събралите се на протест производители пред NOVA.

Никола Ковачев е директор на Регионалната дирекция за борба с градушките в Поповица. Той призна, че забраната за изстрелване на противоградни ракети е района е продължила 20 минути и е дошла от Централния пункт за управление на въздушното движение.

Стихията вилня от 16,30 часа до 16,50 часа, а ледените къстове бяха с големина на череша. Хората са гневни и отчаяни, заявиха, че ще трябва да започнат от нулата и припомниха, че все още не са получили обезщетения за градушката миналата година.

Осем площадки от полигона в Садово са се включили в борбата с градоносния облак, забраната заради прелитащ самолет е дошла в 16:15 ч и до 16:31 е преустановена борбата с облака. Пет от шестте клетки в облака са били обработени, шестата е нанесла най-големите поражения, съобщи БНТ.

От площадките на Изпълнителна агенция "Борба с градушките" в Пловдивско в следобедните часове са изстреляни над 280 ракети, съобщават от Агенцията.