Двама служители от техническия персонал на Софийската опера и балет са извършили посегателството срещу Паметника на мира в Хирошима. Новината потвърди за БНТ директорът на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов. Те вече са уволнени и са извън състава на турнето в Япония. Японската полиция разследва случая.

Три графита оскверниха мемориалния парк. Един от тях е на български и гласи "Локо София". След края на представлението, което тече в момента, трупата ще се извини пред публиката.

Извинение вече поднесе българското Министерство на външните работи.

Карталов заяви, че не знае какви са причините за извършеното посегателство срещу паметника от двамата служители. Те трябва да отговарят лично. Полицията да се справи с тях и след това ние ще видим какво ще правим. Но ние сме решили - те са извадени от състава на операта, подчерта директорът на Операта.

На този голям успех на Софийската опера и балет и на този триумф на българската култура в Япония в седмото й гостуване - безпрецедентен. При една абсолютна отговорност и дисциплина при всички творчески състави и оркестър, хор, балет, солисти - двама души излизат от поведението си и виждате какво се получава. Но как да поема отговорност заради личната им хулиганска постъпка, ние нямаме персонална вина за тяхното поведение, изтъкна Карталов.

По неговите думи позорът, който тези хора ни създадоха, ние не може да го извиним. Знам, че само много се срамувам заради едни българи, които нямат нищо общо с България, каза в заключение Пламен Карталов.

Софийската опера и балет разпространи и официално съобщение, подписано от своя директор. В него се изразява "искрено възмущение и потрес от извършеното посегателство срещу Мемориалния парк на мира в гр. Хирошима, за което японските власти проверяват двама служители от техническия екип на турнето на Операта в Япония".

В изявлението се осъжда "този вандалски акт, който засяга по недопустим и непристоен начин паметта на жертвите на атомната бомбардировка от 06.08.1945 г."

"Това е ужасно поругаване по хулигански подбуди на символа на една световна трагедия. Поднасяме извиненията си на японския народ, който стана жертва на необмислените постъпки на български граждани, решили да изразят футболните си пристрастия по крайно обиден и неуместен начин. Те трябва да понесат с цялата тежест на закона последствията от действията си", заявява Софийска опера и балет и "категорично се разграничава от извършителите", като изтъква, че "същите нямат място в трупата" и отношенията с тях се прекратяват напълно.

Изразява се готовност за "всякакъв вид съдействие на японските власти при провеждане на разследването по случая".

В заключение Софийската опера и балет изразява своята признателност "за щедрото гостоприемство", с което е била посрещната на японска земя. Изразява и искреното си съжаление, че плодотворната "съвместна дейност вече 20 години, посветена на красотата и изкуството, както и последните триумфални успехи на представленията на "Кармен" и "Турандот" в Япония, бяха помрачени от този неприятен инцидент".

Софийската опера и балет беше на турне в Япония от 1 до 17 октомври. Това е седмият поред гастрол на първия ни оперен театър в страната на изгряващото слънце, съобщиха отделно от културната институция. В това турне Софийската опера е посетила японските градове Токио, Нагоя, Фукуи, Мие, Фукуока, Хиого, Иуакуни, Кошигая, Ибараки. Представени са били оперите "Кармен" и "Турандот".