Градската градина беше отцепена от полицията с контролни пунктове и обикновени граждани не се допускат.

Промени в движението >>>

Вечерта е предвиден концерт в Народния театър. Освен Доналд Туск, на него ще присъстват председателят на Европейския парламент Антонио Таяни, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, президентът Румен Радев и много други официални лица.

Вижте снимки от първия ден на европредседателството >>>

Церемонията ще е съпроводена с няколко големи протеста - на полицаите, на екоактивистите и на защитниците на ски зона Банско. По-рано през деня имаше и протест в подкрепа на ратифицирането на Истанбулската конвенция.

Мултимедийната изложба за културно-историческото наследство на България ще посрещне гостите за официалното откриване на европредседателството тази вечер.

Изложбата е подредена в специално подготвена шатра пред сградата на Народния театър „Иван Вазов“ и е с фотографии и картини на големи български художници, както и специално подготвените видео филми.

Картините и фотографиите представят осем различни образа на България, които допълват изречението "България е...".

Първата серия изображения представя "Мистиката по българските земи" с ритуали на нестинари, лазарки, кукери и коледари.

Българската хилядолетна история се пресъздава и чрез ювелирните артефакти от Варненското, Панагюрското и Преславското съкровища, както и с картини на останките от древни крепости на светилищата Статул, Преслав и Сердика.

За финал е представена колекция от емблематични произведения на големи български художници, които олицетворяват различни епохи в развитието на българската култура.