Това стана ясно по време на срещата на българския еврокомисар Мария Габриел с български журналисти, предаде „Фокус”. Габриел обясни, че 83% от европейските граждани смятат, че фашливите новини са заплаха за демокрацията.

„Нямаме намерение да предлагаме законодателство, а дефиниция на феномена. Искаме да подчертаем ключовата роля на журналистите. Не можем да накараме фалшивите новини да изчезнат, но можем да предложим мерки за подпомагане на качествената журналистика. Важно е да излъчим сигнал за това, че кмаме смелост. Фалшивите новини не познават граници”, обясни тя.

„Няма никакво отстъпление от нито една точка. За да предложиш законодателство, трябва да знаеш какво искаш да регулираш. Изразът фалшиви новини не дава представа за мащабите на дезинформация онлайн. За мен е неприкосновена свободата на изразяване. Това са наши ценности”, добави тя.

Според нея фалшивите новини все повече са инструментализирани като израз от политици.

По думите ѝ защитата на личните данни е ясен и силен инструмент.
„ЕК донякъде единствена предвиди, че може да се случи такава ситуация. 9 от 10 европейци се интересуват какво се случват с данните им”, допълни Габриел.

Тя уточни, че ЕК е в контакт с Фейсбук още от първия ден на скандала с изтичането на данни. „Ще бъде публикуван доклад по отделните три аспекта за целия този конфликт с изтичането на лични данни. До края на май месец ще се въздържаме от коментари. Докаже ли се това - то е недопустимо”, посочи Габриел и добави, че е много ясно какво е незаконно съдържание за разлика от фалшиви новини.

„В областта на тероризма в рамките на един час трябва да бъде премахнато”, заяви Габриел и уточни, че след три месеца държавите членки трябва да кажат на ЕК какво е състоянието по отношение на премахването на незаконно съдържание, свързано с тероризъм, а след шест - и за останалите неща.

Други източници от Брюксел коментираха, че в дебата за фалшивите новини става ясно, че нарастваща тревога за това е, че не става дума за определен сектор. Според тях е пострадала самата демокрация и въпросът е дали трябва да се подпомага медийният сектор. Те уточниха още, че днес фалшивите новини показват колко е спешно и неотложно, че добрата имформация е от съществено значение за устойчивата демокрация в Европа.