Интересно, кога и българските управници ще заговорят за духовни граници? Това попита в студиото на bTV генерал Тодор Бояджиев.

"Ердоган си следва неоосманска идеология, това се превръща в държавна идеология, а светска Турция постепенно започва да отстъпва на неоосманизма. Той е президент на своята държава и прави това, което смята, че е необходимо за нея", коментира Бояджиев.

Според него, не става дума за териториални претенции, това е даденост, трябва да я приемем, трябва да развиваме добри отношения, но не за сметка на премълчаване на историята. Народ, които си забрави историята, няма бъдеще.

„Кога българските управници ще започнат да говорят за българските духовни граници? Кога ще се намери някой, който да припомни, че в Мала Азия, в XX в., в 1912 – 1913 г. стотици български църкви, манастири, църковни имоти, лични имоти са отнети, а българите са прогонени с огън и меч? Колко в България се знае, в кои учебници по история пише за турския геноцид? Кога най-после български държавник ще се изправи и ще каже на г-н Ердоган: „Вие дължите извинение на българския народ!“? Три години преди арменския геноцид генералната репетиция е с Тракийския геноцид. Избити са около 60 хил. българи и повече от 200 хил. са прогонени“, каза генералът.

Той видя "страхотна закачка" на съдбата, останала незабелязана от нашите политици – Ердоган ще дойде евентуално у нас за срещата ЕС – Турция на 26 март – Националния ден на Тракия, деня, в който отдаваме почит на българската армия и свеждаме глава пред мъчениците на турския геноцид над българското население в Тракия и Мала Азия.