Според специалистите обаче подобен пик на заболяването е нормален и все още е пресилено да се говори за епидемия, съобщи БНР. От началото на годината са регистрирани над 3200 случая на хепатит в цялата страна.

През последните седмици в столицата има най-много болни от "болестта на мръсните ръце". Началникът на детската клиника в Инфекциозна болница доц. Атанас Мангъров съобщи, че в здравното заведение са разкрити допълнителни легла заради наплива. По думите на инфекциониста веднъж на 6-7 г. има пик на болестта.

"Има доста повече случаи от обичайното, не е нещо екстремно. Обичайно имаме, примерно, по 5-6 случая, максимум до 10 на месец. В момента са доста повече. Имаме по толкова за една седмица. Досега успяваме да се справим, въпреки че сме пълни до горе, но обикновено когато има епидемия разкриваме не 2-3 стаи, а 2-3 етажа. Няма много болни деца, повечето засегнати са на възраст около трийсетина и нагоре години", обясни доц. Мангъров.

Националният консултант по микробиология проф. Тодор Кандарджиев заяви пред Дарик радио, че тенденцията за увеличаване на случаите е започнала през лятото, като сега основно заболелите са от София, Ихтиман, Самоков и в по-малка степен от Перник.

От пернишката болница пък обявиха, че в Трънско е регистриран 20-и случай на хепатит А, като болните са на възраст от 3 до 43 години и са предимно от ромски произход, съобщи БТА.

Хепатит А е вирусна инфекция, която се предава с поглъщането на заразена храна и вода, както и чрез директен контакт със заразен човек. Свързва с липсата на чиста вода и ниска хигиенна култура. Лечението и възстановяването продължават около месец. Може да се избегне с поставянето на ваксина. Има и препарати, които са комбинирани - пазят също и от хепатит В.