Родителите на една от жертвите - момиче от Мериленд на име Анаис Фурние - вече заведоха дело, в което обвиниха "Монстър" - най-популярната енергийна напитка в Съединените щати - че е причинила смъртта на дъщеря им заради твърде високото си съдържание на кофеин.

Семейството на 14-годишното момиче подаде иск срещу калифорнийската фирма производител на напитката с кофеиново съдържание, наречена "Монстър енерджи". Родителите на Анаис Фурние заявиха, че дъщеря им е починала миналия декември от свръхдоза кофеин. Според адвокатите им, цитирани от агенцията, двете 0,7-литрови бутилки "Монстър енерджи", изпити от момичето 24 часа преди смъртта му, са съдържали общо толкова кофеин, колкото 7 бутилки "Кока-кола" със същия обем.

Аутопсията установи, че Анаис е починала от "сърдечна аритмия поради отравяне с кофеин".

Групировката "Монстър бевъридж", производител на напитката, увери в комюнике, че вече е продала над 8 милиарда бутилки енергийни напитки в цял свят и няма данни те да са причинили дори и един смъртен случай. Американската агенция за регламентиране на храните, напитките и медикаментите посочва, че от 2004 г. досега името на енергийните напитки "Монстър" се споменава в 37 случая, в които са наблюдавани изключително тежки странични ефекти.