Язовир "Камчия" е пълен и в следващата година водна криза по Черноморието няма да има. Това каза в Бургас министърът на околната среда и водите Емил Димитров. На брифинга присъстваха заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, областният управител в Бургас Вълчо Чолаков, кметът Димитър Николов и директорът на местното "ВиК" Ганчо Тенев.

Според екоминистъра язовир "Камчия" е напълнил обема си и няма опасност от сух режим в областта. В момента язовирът е с обем от 174 млн. кубични метра - достатъчни да осигурят водоснабдяването в цялата област.

"Въпреки липсата на риск от наводнение в момента се изграждат пречиствателни станции и нов тръбопровод на другите два язовира в областта "Ахелой" и "Порой". Те ще се използват като алтернативни водоизточници в случай на криза. Няма да има криза по Черноморието, защото язовирът е пълен. Не само тук, но и в Северното Черноморие. Ще имаме вода и за промишлеността през язовир "Георги Трайков". Тези два язовира, които в момента закачаме, са една огромна придобивка за Бургас, да може една година да изкара дори и "Камчия" да не подаде вода към вас", заяви Емил Димитров.

От своя страна министър Нанков заяви, че до края на деня АМ "Люлин" ще бъде отворена за движение в посока Перник.

"Всички пътни отсечки, по които има опасност от срутища, ще бъдат затваряни до пълното им обезопасяване. За съжаление, в този период освен аварийни и палиативна дейности не могат да бъдат извършвани. Но в рамките на пролетните и летните месеци има заделен бюджет от миналогодишния такъв по отношение на обмрежвания, обрушвания и работа с аплинисти по тези участъци", посочи Николай Нанков.