Малко вероятно е летните горещини да спрат разпространението на новия коронавирус по света, предава БТА. Становището е на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията /ECDC/, цитиран от Ройтерс. Всяка страна в Европа ще почувства недостиг от легла в интензивните отделения в средата на април, ако не се вземат бързи мерки, алармират експертите. 

Европейската агенция се позовава на изследване, което подсказва, че вирусът няма да стане по-безопасен в горещи и влажни условия.

По този начин намалява надеждата, че Северното полукълбо ще получи глътка въздух с настъпването на лятото.

"Няма индикации, че новият коронавирус SARS-CoV-2 ще покаже отчетлива зимна сезонност, както другите човешки коронавируси в Северното полукълбо", се казва в доклада на ECDC.

Документът цитира предварителни анализи от разпространението на заразата в Китай.

От тях става видно, че патогенът може да запази високи нива на възпроизводство в тропически райони с висока влажност, като в Сингапур и Гуанши, допълва БТА.

Всичко това още веднъж показва колко е важно да се вземат своевременни мерки за изолиране на заразените хора, за спазване на дистанция на работното място и за закриване на училищата, изтъква агенцията.

Здравните системи в Европа рискуват да бъдат претоварени и да изчерпат ресурса си.

Ако сегашният модел на съществуващите възможности за настаняване в интензивните отделения се запази, в средата на април всички европейски страни ще се окажат с недостиг на легла. Това може да бъде бъде предотвратено единствено ако бъдат предприети стъпки към увеличаване капацитета на отделенията и ограничаване разпространението на заразата.

ECDC преразгледа оценката си за риска от коронавируса за възрастните хора с хронични болести в Европа от "много висок" на "висок".

Беше запазена оценката, че останалите хора са изложени на "умерена" опасност от вируса. Общите рискове за страните са умерени, ако се предприемат мерки, като например затварянето на училищата, до "много високи" в отсъствието на подобни мерки.

Медицинските власти трябва да осигурят предпазни средства и да изготвят процедури за предпазване на медицинския персонал, който е все повече изложен на заразяване с вируса и би могъл допълнително да го разпространи на пациентите.

Агенцията изтъква, че в Китай 10 процента от всички случаи на заразяване са били констатирани сред лекарите и медицинските сестри.

В най-засегнатите страни в ЕС от пандемията - Италия и Испания, тези проценти са съответно 9% и около 13% .

Изтъква се също, че новият коронавирус може да издържи 3 часа във въздуха, до 4 часа върху медни повърхности, до 24 часа върху картон, и до 2-3 дни върху пластмаса и неръждаема стомана.