Полиция и прокуратура затвориха лабораторията за белина "чудо", предлагана като лекарство срещу рак и аутизъм, bTV. 

Miracle Mineral Solution (MMS) е опасен химикал, чието действие е сходно, но дори по-опасно от това на белината. Сайтът, който предлага този препарат, беше закрит в момента, в който търговците разбраха за разследването на телевизията.

Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев обясни, че продуктът е незаконен и няма произход, а човекът, който го продава, няма никаква лекарска квалификация.

Експертът заяви, че себестойността на продукта е равна на стотинки, а в интернет страницата той се продава срещу 45 лева за 200 мл. След акция на РЗИ - Бургас и полицията са иззети опасните препарати от лабораторията в Бургас.

Снимка: bTV

По думите на лекаря само в САЩ са починали 7 души от подобни препарати, а стотици други изпитват сериозни здравни проблеми. Много хора обаче отказват да подадат сигнал след употреба на подобни химикали, защото или се срамуват или не вярват на традиционната медицина. 

Експертът по обща и неорганична химия към БАН Нина Нанкова пък обясни, че въпросният продукт е по-опасен от белина. Според нея той е силен окислител, който при взаимодействие с вода образува киселини. Може да предизвика сериозни раздразнения, изгаряния на очите и носната лигавица. Зависи от приетата доза и разреждане. Нанкова посочи, че в зависимост от погълнатото количество - продуктът може да бъде смъртоносен.

Също така MMS не е селективен дезинфектант - т.е не убива само вредните бактерии, а дори и тези, които са полезни за тялото.

Бургазлията Светослав Стаматов е човекът, който разпространява вредния продукт. Пред камерата на телевизията той заяви, че "лекарството" не се използва за болести, а "пречиства вода". 

Светослав Стаматов приготвял разтвора

Снимка: bTV

Въпреки това на уебстраницата се твърди, че те лекуват заболявания, с които дори модерната медицина има все още трудности. По указание - течността трябва да се приема по 8 пъти на ден, както и да се впръсква 2-3 пъти.