Магистрала "Тракия" е в критично състояние и по всички изисквания за сигурност трябва да бъде затворена за движение. Това заяви пред БНР Богдан Милчев от Института за пътна безопасност. Той даде пример с отсечката Ихтиман - Пловдив, където на повече от 50 места мантинелата е счупена и не е възстановена.

"Липсата на поддръжка я превръща в смъртоносна. На АМ "Тракия" за 4 месеца са станали повече от 1000 катастрофи, а голяма част от тях са спрели в мантинелите, но те не са възстановени", изтъкна Богдан Милчев.

По думите му някои мантинели "стоят като копие срещу автомобилите", това е документирано и предстои да бъде представено от Института по пътна безопасност.

"В държавните институции в момента не управляват експерти, а управляват интереси", каза още Милчев.

Институтът за пътна безопасност ще направи проверка в Айтос след сигнали на граждани, че тежкотоварният трафик в града не се отклонява адекватно след предприетите от държавата мерки.

"След намесата на правителството в Айтос е настанал транспортен хаос, градът е парализиран, твърди Богдан Милчев. - Начинът, при който в паниката решиха да решават проблема - на принципа няма камион - няма проблем, създаде много настроения и противопоставяне в самия град. Почти всички малки населени места с транзитно преминаване на товарен превоз имат подобен проблем. АПИ в момента е абсолютно обезглавена структура."