Ексдипломатът Любомир Шопов е бил началник в МВнР - Балкански страни и ръководител на правителствената делегация на поверителните преговори между държавите-членки на НАТО и на Варшавския договор. Автор е на книгите "Отдел "Трети", "Геноцид", "Турският въпрос и държавната сигурност". Като политик и дипломат с голям международен опит, той винаги се е отличавал с нестандартните си и смели оценки за вътрешната и световната политика. Ето как отговори на въпроси на Дир.бг:

- Г-н Шопов, вие сте отлично запознат с историческите промени на Балканите. Какво ново, според вас, се случва в региона? Мислите ли, че последните събития с името на Македония ще повлияят на междусъседските ни отношения?

- Името на Македония е последната грижа на Балканите. Ако бяхме изчакали, под заплахата от албанците, които вече са над 50 % от населението, Скопие щеше да моли София за договор, който да спаси държавата. При това, без пазарлъци и на базата на действителната история на голямата българска държава. За съжаление, България вечно страда от политици-лаици, които все бързат да се запишат в историята на гърба на българския държавен интерес.

Новото на Балканите е, че Бойко Борисов ангажира трайно България за изпълнение на програмата на Брюксел, за привличане на държавите от Западните Балкани към ЕС. От друга страна премиерът обслужва интересите на Вашингтон за задължително приемане на тези страни в НАТО. А нека не забравяме, че НАТО и "руската заплаха" са двата коза за политически, военен и икономически натиск на САЩ върху ЕС.

Мащабните инфраструктурни проекти и други добри намерения са хубаво нещо, но ако "промените" и "реформите" в държавите от Западните Балкани се осъществят по "българския модел" и ги докарат до нашето положение, ще можем само да ги съжаляваме.

Скритата цел на "мероприятието" е Сърбия да бъде откъсната от Русия и Китай, както и да признае незаконно обявеното за независимо Косово. Това е изключително опасен за Балканите прецедент.

Г-н Борисов "заглоби" България и по турско направление - вместо да използва европредседателството за изработване на единна мигрантска политика на Брюксел и да "скрие" София зад нея, от егоцентризъм той ни направи заложници на проблем, който нито е от неговата компетентност, нито е по силите на най-бедната и слаба държава в ЕС. Гафове са и стъпките по въпросите на ядрената енергетика и природния газ. За жалост, главозамайването и самохвалството никога не дават конкретни положителни резултати.

- В Гърция се надига мощна вълна на негодувание срещу Меркел, респективно ЕС. Гърците открито винят политиката на Алексис Ципрас, а парите видимо отново свършват... Какво мислите за това?

- Гърция е по-особен случай и тема за отделен разговор. Турция и Гърция, обаче, са добър пример как, за разлика от България, може да се извлича изгода от конкретна ситуация, в полза на собствената държава.

- Предстои домакинството на Австрия за европредседателство. Нашето мина, според мнението на обикновените българи, меко казано - "незабележимо". Какво мислите вие за това, и изобщо може ли едно подобно домакинство да бъде използвано от отделните страни за решаване на някои техни вътрешни проблеми?

- Австрия, предполагам, ще покаже как трябва да се подходи към решаването на глобални за ЕС въпроси, в полза и на националните интереси на Австрия и другите държави. Брюксел например, се страхува да търси разрешаването на въпроса с бежанската вълна и мигрантите от Сирия, Ирак, Афганистан и Либия, причинена от военната агресия на САЩ. Ако Вашингтон преустанови своята намеса във вътрешните работи на тези държави и всички чужди войски бъдат изведени от региона, може да започне мирен процес и възстановяване така, че хората да се върнат по родните си места. Примерът на България за трудностите по интегриране на мюсюлмани следва да подскаже на Европа, че тази работа масово е почти невъзможна.

Мигрантската вълна от Африка е по други причини - реално следствие на грабежа на неолибералната икономическа политика и корупцията на местната власт, на агресията на капитала на този континент. При коректни отношения и разумни инвестиции, създаващи работни места, хората няма да бягат от домовете си. Но тях безжалостно ги ограбват, както ограбват и нас българите. Затова от държава на 27-мо място в света, с 9 милиона население, сме последни в Европа и останахме малко над 6.5 милиона.

- Вие сте признат за един от експертите по българо-турските отношения. Напоследък се говори много за искането за преименуване на някои топоними в България, а в същото време в сградата на Комисията по дискриминация вече има зала, кръстена на името на Кемал Еюп....

- По повод Комисията за дискриминация и залата на името на Кемал Еюп ще кажа само, че от 1990 г. етническата турска партия ДПС, със съдействието на другите парламентарно представени партии "в името на властта", рекетира и дискриминира българския народ и се превърна от Движение за права и свободи, в Движение за привилегии и слободия. Демографските прогнози сочат, че след няколко десетилетия в нашата родина ще живеят около 3 милиона цигани, милион и половина турци и под един милион българи.

Към това ни водят "левите" и "десните", които се чувстват комфортно, добре нахранени и с тлъсти банкови сметки от народната пара, пазени от "статуквото" ,т.е. от закона, от модела "КОЙ" и от т.нар. "български етнически модел". България ще изгуби християнския си характер, територията си и ще изчезне от картата, докато нашите "политици" разрешават балканските, европейските и световните проблеми!