Въздушната линейка, с която разполага страната ни, е екипирана с всичко необходимо и може да се справи с всеки един случай, категорични са от екипажа на медицинския хеликоптер.

Тази сутрин въздушната ни линейка транспортира успешно 49-годишна жена от Шумен до Военномедицинска академия в София.

"Обадиха ни се в 7.30 часа сутринта - касае се за 49-годишна пациентка, която след веоятно прекарана вирусна инфекция, е постъпила в Спешното с признаци на висока темпераура - над 39,5 градуса и гърч, и с качествени и количествени промени в съзнанието постфактум. В следващите часове са я интубирали", разказа д-р Вера Иванова.

Тя изрази задоволство, че първата мисия е преминала гладко.

"По-специфичното е, че се намираш във въздуха и всяко едно движение е доста по-ограничено заради пространствените характеристики на херликоптера", каза д-р Иванова.

"Когато взехме пациента, имахме известни турбуленции в началото, при самото излитане на хеликоптера имахме генерализиран тонично-клоничен гърч, който бе много бързо овладян медикаментозно, след което нямахме проблеми с витални параметри до кацането и предаването на приемащия екип на покрива на хеликоптерната площадка на болница "Св. Екатерина"", обясни медикът.

Снимка: БТА

Хеликоптерът е излетял от София в 8.02 ч. В 8.45 ч. спира за презареждане в Горна Оряховица, откъдето излита отново в 9.17 ч. В 9.42 ч. хеликоптерът каца в МБАЛ Шумен, за да транспортира пациента до София.

"Тези мисии и тази дейност е свързана с времето и винаги трябва да сме готови за минимално време да излетим, за да си съвршим работата и да закараме пациента там, където трябва. Засега хеликоптера има всичко, което му трябва - с всеки един случай може да се справим", каза парамедикът Георги Радоев.

Снимка: БТА

Екипът, който участва в първата успешна мисия по въздуха е в състав: командир - Юлиян Богоев; втори пилот - Валери Шопов; д-р Вера Иванова; парамедик - Георги Радоев.

Снимка: БТА

Извън дежурствата на въздушната линейка д-р Вера Иванова работи като акушер-гинеколог в "Майчин дом" в София, а Георги Радоев е медицинска сестра в УМБАЛ "Георги Странски" в Плевен.