В Международния ден на сестринството, професионалистите по здравни грижи излизат на протест пред Министерския съвет с искане за по-достойно заплащане на труда им.

В протеста ще се включат медицински сестри, акушерки, фелдшери, лаборанти и рехабилитатори от цялата страна. Организатор е Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ), подкрепа са заявили от КНСБ и пациентски организации.

Основните проблеми пред съсловието са недостигът на кадри, ниските заплати, недостатъчните възможности за продължаващо обучение и кариерно развитие. Те поставят искане стартовото възнаграждение да е в размер на три минимални работни заплати за сектора.

От началото на годината до момента 386 медицински сестри са напуснали страната и работят в чужбина. В момента у нас работят около 25 000 медицински сестри, въпреки че в системата са нужни поне 30 000. Акушерките са около 4000, необходими са още толкова.

По предварителна информация на организаторите на протеста ще се съберат около 3000 души.

Валентина Атанасова е старша сестра в Спешното отделение на Националната кардиологична болница. Откакто се е дипломирала, друго работно място не познава. Да спасяваш животи се превръща в лукс, обяснява пред NOVA Валентина, който все по-малко медицински сестри могат да си позволят.

И докато колегите им в Европа получавали между 1800 и 2000 евро минимална заплата, финансирането на спешните отделения у нас намалявало все повече.

От министерството съобщиха преди дни, че още през януари е поет ангажимент ведомството да разработи вътрешни правила за формиране на работните заплати, които вече са факт. Те ще бъдат препоръчани на лечебните заведения за болнична помощ като част от мерките на единния финансов стандарт за управление на болниците с над 50% държавно участие, посочи здравният министър.