"Не би трябвало да има друга освен чиста журналистика - иначе отиваме в пропаганда и дезинформация. Ние от Dir.bg вече 5 години организираме конкурса за чиста журналистика Web Report, но той не е наш, а на всички журналисти и е важно да се случва. Добре е да си напомняме коя е чистата журналистика, вярната информация и как да работим с нея, защото през последните няколко години се борим с деликатна информация", каза в предаването "Радиокафе" на Радио София видео продуцентът на Dir.bg Рени Веселинова.

БНР, част от което е и Радио София, е медиен партньор на Web Report, който за петте години на своето провеждане спечели доверието на българските журналисти като мястото, на което да покажат още веднъж най-добрите си авторски материали.

Сайтът Web Report с годините се превърна в "архив" на качествената журналистика, където можем да си припомним как трябва да работим като журналисти, посочи Рени Веселинова.

"Това е важно и то особено в дни като днешния, в които постоянно чуваме "според руската страна" и "според украинската страна", постоянно делим нещата на две гледни точки и не сме там, за да видим какво е всъщност", подкрепи я и водещата Ива Дойчинова, която освен един от най-познатите гласове в родния радиоефир и директор на Радио София е и член на журито на Web Report.

"Действително голямо е усилието да разберем коя е истината след толкова много препиране на една и съща новина, обърната 15 пъти в различен вид кал. И трябва да сме много устойчиви в това да проверяваме какво четем и къде, кой е първоизточникът, кой го е превел и т.н. детайли за информацията", посочва още предизвикателства пред чистата журналистика Дойчинова.

Конкурсът дава множество възможности за участие на журналистите в категорията и формата, в която се чувстват най-силни и имат какво да кажат на света и журито от изявени професионалисти, припомнят организаторите.

"Имаме награда и за млад автор и особено държим на прохождащите журналисти, тъй като утре те ще ни казват какво се случва по света. Много се радвам, че всяка година ученици и студенти изпращат все повече свои материали. Младите автори все повече обръщат внимание на обществено значими въпроси като например насилието в училище и стават все по-смели в избора си на тема, за да събудят дискусия. Така че, кандидатствайте!", призова Рени и уточни, че оставащото време до крайния срок е само 2 седмици.

Един от силните претенденти в конкурса миналата година - журналистът Елена Пъневска припомни историята на Къщата на ягодите - неясната съдба на красивата сграда от Стара София и подозренията на столичани, които протестират срещу възможността на нейно място да изникне нова лъскава постройка. Емблематичната софийска сграда от години се руши без основен ремонт и е заплашена да рухне, казва журналистът на БНР. "Защо собственикът Валентин Златев не полага нужните грижи?", пита отново Елена. Развръзката предстои, но една история като тази трябва е обект на сериозен журналистически труд, за да са ясни фактите, да има резултат и институциите да си свършат работата, категорични бяха журналистите в студиото на Радио София.

Чуйте разговора на Ива Дойчинова с Рени Веселинова и Елена Пъневска тук.

Участвай в Web Report 2022!

Очакваме предложенията на талантливи автори с усет към важните за обществото новина, разследване, репортаж, истинска история, снимка, видео. Платформата Web Report 2022 вече е активна и приема предложенията на новите претенденти за победители в различните категории - Общество, Истински истории, Икономика, Технологии и иновации, Култура и изкуство, Спорт. Специални награди връчваме за Фоторепортаж, Видеорепортаж, Подкаст и Млад автор.

Наградата за всяко първо място е парична премия от 1000 лв.

Петото издание на Web Report e с официалната подкрепа на Съюза на българските журналисти.

Медийни партньори са БНТ, БТА, БНР, bTV Media Group, OFFNews.bg, списание "Мениджър", телевизия ММ и агенция "БулФото".

Генерални партньори: A1, Dundee Precious Metals и "Инвестбанк" АД, Arteks Engineering

Партньори: SSARM, Logitech, Bononia Estate, The Glenlivet, изворна и трапезна вода "Севтополис", 7arts.bg

· Конкурсът е отворен за участие в периода 23 февруари - 13 май 2022 г.

· Заявките и материалите се приемат само в електронен формат на имейл адрес webreport@webreport.bg

· Одобрените за участие журналистически материали ще бъдат публикувани в специалната категория "Участници" в сайта на Dir.bg https://webreport.bg, където може да бъде намерена и пълната информация за конкурса, изискванията към материалите и какво още е необходимо, за да кандидатствате.

· Подробности можете да намерите и във Facebook страницата на Web Report тук.