Шестима души, сред които две деца и възрастна трудноподвижна жена, бяха евакуирани при голям пожар на автокомплекс и склад за авточасти в Пловдив, след като огънят се прехвърлил върху дома им.

Пожарът е избухнал след 3 часа през нощта срещу петък. Пламъците тръгнали от склад за авточасти и обхванали и двуетажната къща, долепена до него. Задушливият дим първа усетила 90-годишна трудноподвижна жена, която живее в къщата заедно със семейството на внука си. Успяла да го събуди. А той евакуирал съпругата и двете си деца - на 5 и 3 години.

"За 10 минути нямаше да има никой от тях. Бащата ги изкара. През покрива, през керемидите. Беше страшно!", разказа съседка пред Нова телевизия.

Двете деца са откарани в болница с леки обгазявания. Няма опасност за живота им, съобщиха лекарите. Бащата обаче не успял да извади от къщата възрастната жена, която е прикована на инвалидна количка.

"Държа да подчертая, че веднага сме евакуирали трудноподвижна 90-годишна жена, а останалите обитатели са се самоевакуирали. По техни думи всички са добре. Няма никой получил обгаряния или някакво сериозно вдишване от токсичните вещества, които са се отделили при пожара", обясни инспектор Цвятко Дешев от "Противопожарна служба"- Пловдив.

Шест противопожарни екипа часове наред се бореха с огнената стихия. Заради токсичните газове пожарникарите влизаха с противогази.

"Гледам, че това е пластмаса. Усеща се димът на изгорялото", казва Али Алиев.

Щетите са огромни. Изгорял е напълно автосервиза. Три коли също са опожарени. Част от къщата е на пепел. Спасени са офисите, които се намират в предната част на сградата.

"На този етап не можем да се ангажираме с причините за пожара, тъй като още се разследват", обясни гл. инспектор Цвятко Дешев от "Противопожарната служба" в Пловдив.

Полицията започна разследване.