В навечерието на 2019 г. възникна нова донорска ситуация, този път във Варна. Въпреки нещастието с млада жена, то дава шанс за живот на тежко болни пациенти, предаде bTV.

Едва 32-годишен, Никола получава нов бъбрек за втори път. Първия бъбрек получава от майка си след 3 години на хемодиализа. Показателите му обаче отново започват да се влошават и така за втори път попада в листата на чакащите. Не е вярвал, че отново ще бъде спасен.

"Времената са такива, не се говори за тия работи в нашата страна, по-рядко се случва. И от толкова много хора, които чакат, ти си казваш: аз ли пък точно?", споделя Никола.

Въпреки че трансплантациите от трупен донор са непланирани и трябва да се действа бързо и координирано, Никола не се е уплашил от предстоящата операция.

"Толкова си претръпнал от болки, че не мислиш за операцията и трансплантацията", казва той.

Съседът му по легло - Димитър, чака точно година, за да получи бъбрек.

"Аз си бях вкъщи. Казаха да дойда, че има донор. И до вечерта се реши", разказва Димитър.

Според лекари обаче, броят на донорите у нас е крайно недостатъчен, за да отговори на нуждите на страната ни. И опровергават общоприетото мнение, че проблемът идва от липсата на желание за донорство.

Доц. Красимир Янев отбеляза, че проблемът с донорството е чисто организационен.

2018 година завършва с рекордно малък брой донори - с 4 по-малко от предходната година. Трансплантациите са с 15 по-малко.

"Много благодаря на всички хора, които се занимават с трансплантации. И на хората, които даряват органите. Те са свети хора", изтъкна Никола.