Министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев и министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев посетиха УМБАЛСМ "Пирогов", където спасиха живота на 6-годишното дете, транспортирано в критично състояние от Бургас с военния "Спартан", съобщиха от пресцентъра на Министерство на здравеопазването.

На 21 февруари след разговори с медицинските екипи на УМБАЛ-Бургас, СБАЛДБ "Проф. д-р Иван Митев", "Пирогов", Военномедицинска академия и центровете за спешна медицинска помощ в Бургас и София, бе решено реанимационен екип на най-голямата спешна болница в страната да консултира момиченцето, което бе с остра вирусна инфекция - грип А и преболедувало скарлатина след това. Тогава бе взето решение детето да бъде прехвърлено в "Пирогов" с военния самолет "Спартан". Авиомедицинската мисия бе осъществена след координация между министрите на отбраната и здравеопазването.

"Такива моменти осмислят живота ни. Радвам се, че развръзката в този случай е положителна, че с общи усилия на колегите лекари от двете болници и спешна помощ и на институциите успяхме да спасим един живот", посочи днес министър Меджидиев.

В момента детето е в добро общо състояние, с добри показатели и възстановени жизнени функции. След 25-дневен болничен престой, от които 16 дни реанимационно лечение, множество високоспециализирани изследвания и консултации, момиченцето бе изписано, като се предвижда да постъпи в друга болница, в която ще се извърши рехабилитация.

"Това е поредното чудо, което осмисля не само един мандат на служебен министър, а целия живот на един човек. Нямам думи, за да изразя благодарността си към лекарите, които я спасиха", каза от своя страна вътрешният министър Иван Демерджиев.

На място в "Пирогов" двамата министри разговаряха с родителите на 6-годишното момиченце, които изразиха своята благодарност за оказаната помощ.