Дете на 6 години в критично състояние, с остра вирусна инфекция - грип А и преболедувало скарлатина след това, беше транспортирано със самолет "Спартан" от Бургас до София. Искане за извършване на консултация и реанимационен трансфер официално постъпи в Министерството на здравеопазването днес, рано сутринта, от УМБАЛ - Бургас.

Министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев е уведомен за случая късно във вторник, като веднага координира възможността за осъществяването на полета с министъра на отбраната. Още вчера е извършено и сформирането на медицински екип, който да извърши авиомедицинската мисия.

След разговори с медицинските екипи на УМБАЛ - Бургас, СБАЛДБ "Проф. д-р Иван Митев", УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов", Военномедицинска академия, центровете за спешна медицинска помощ в Бургас и София е било решено консултацията на детето да бъде извършена в УМБАЛ - Бургас от реанимационен екип на "Пирогов", който след оценка на клиничното състояние да прецени възможността за транспортиране, съобщиха от МЗ.

Самолетът "Спартан" е излетял в 9:30 ч. от летище "Враждебна" с реанимационен екип от УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" в състав: доц. д-р Богдан Младенов, ръководител на екипа и началник Клиника по детска анестезиология и интензивно лечение, д-р Пламена Христова, Любка Чалева, медицинска сестра, и Цветелина Иванова, медицинска сестра-бордна от екипа по авиомедицинска евакуация на ВМА.

В 13:30 ч. самолетът е кацнал на летище "Враждебна", а към момента детето е настанено за лечение в Клиниката по детска анестезиология и интензивно лечение на "Пирогов".

От МО също съобщиха за спасителната операция, в която е участвал екипаж от Военновъздушните сили от състава на 16-а авиационна база Враждебна.

По препоръка на лекарския екип полетът е осъществен на ниска височина заради здравословното състояние на детето. 

Екипажът, осъществил полета, е бил в състав: командир капитан Николай Георгиев, помощник-командир капитан Николай Калайджиев и борден инженер капитан Николай Михайлов, информират от военното ведомство.

Миналата седмица отново екипаж от ВВС и медицински екип със самолет "Спартан" транспортираха болно дете до Словения. С полет на самолет "Спартан" страната ни достави хуманитарна помощ за пострадалите от земетресението в Сирия и Турция.

Самолетите "Спартан" и вертолетите "Кугар" са едни от малкото военни придобивки на България след 1989 г., отбеляза вчера служебният министър на отбраната Димитър Стоянов.