Ако Боян Петров не се е окопал в снега, би било много трудно да оцелее, коментира пред "Фокус" известният алпинист Дойчин Василев, след като се разбра, че от няколко дни Петров е в неизвестност в Хималаите.

На въпрос каква е вероятността той в момента да се намира на безопасно за него място, Василев отговори, че е много малка.

"Теренът горе, на 8000 метра, е такъв, че няма къде да се подслони, ако е лошо времето и ако духа много силен вятър. Просто ако той не се окопае в снега, да се скрие като мишка в някоя дупка, за да оцелее, трудно би било. Повече се опасявам да не е попаднал на някое лавинно опасно място и евентуално да е пострадал от някоя от лавините, които там много пъти са погребвали други алпинисти", каза още той.

Василев обясни, че при такива изкачвания би трябвало да има поне един човек, с когото алпинистът постоянно да поддържа връзка, както и да има връзка и с Китайската асоциация по алпинизъм.

Снимка: Булфото

"Въпросът е и финансов, тъй като всяка спасителна операция трябва някой да я плати. А не мога да предполагам доколко той е организирал това. Но при всички случаи, като са минали няколко дни, той е в критична ситуация и трябва бързо да се действа. Евентуално биха се разтичали други алпинисти, които са по маршрута, и от човешка гледна точка да се опитат да му помогнат", добави Василев.

Той уточни, че всичко зависи от тези, които са на терена - по думите му има нации, които се хвърлят веднага да помогнат, но има и такива, които пренебрегват подобни ситуации.

"Искам да съм оптимист, да му стискаме палци на Боян и дано да се появи жив и здрав. Но аз съм бил свидетел и на други развития, не искам да давам черна прогноза, но след няколкодневно отсъствие обикновено изходът е летален", каза Дойчин Василев.

Предполага се, че българинът се е върнал до някой от по-ниските лагери, а това, че е намерена палатката му не е притеснително, смята пък организаторът на експедицията му Деян Петков, цитиран от БНР.

"Той носи само една палатка, защото на първи и втори лагер има други палатки. Това е обичайна практика в алпинизма. Човек влиза в чужди палатки, когато са свободни. По принцип Боян е бърз и той предпочита да не се връща понякога до базов лагер. Друг път също се е случвало по седмица да го няма в базов лагер. По-рисково е някой да те бави, някой да се грижи за някой, образно казано. Той си има свое темпо. Досега Боян винаги е вземал добри решения. Надяваме се и този път да е така", каза още Петков.

В специално изявление от екипа на Калифа, организатор на Хималайска експедиция 2018, обаче уточниха, че Боян Петров е започнал да катери върха сам, след като другите алпинисти са се върнали заради лошото време. 

Ето какво написаха те в социалната мрежа:

"Що се отнася до статията ни за изчезването на Боян Петров- получихме много съобщения дали имаме нова информация за българския алпинист. Тъй като получаваме и съобщения от други страни, смятаме, че е важно да информираме всички на английски. Нямаме новини след последната информация, Боян започна да се катери към връх Шишапангма на 29 април и оттогава не се е връщал в базата. Вчера той официално е бил обявен за изчезнал. Българският алпинист е започнал да катери върха сам, след като много от неговите съалпинисти се върнаха заради лошото време. Унгарският алпинист Давид Клайн, който също е на Шишапагма, следи събитията. Ако получим новини от него за българския алпинист, ще ви информираме на нашата "Фейсбук" страница! До тогава продължаваме да се надяваме, че Боян Петров ще се завърне".