"Това е вирусна инфекция, за която няма дефинитивно лечение - нито ремдесивирът, нито кръвната плазма - няма нещо, което да се даде и да му мине на човека. Тези хора се нуждаят от грижи", това заяви пред БНР доц. Атанас Мангъров, който от вчера беше назначен за началник на Covid отделението в Инфекциозна болница, където досега беше шеф на детското отделение.

За рокадата обяви лично здравният министър проф. Костадин Ангелов, който обяви, че е помолил Мангъров да се включи в борбата с коронавируса. Самият той, станал известен като един от най-големите критици на мерките на управляващите, заяви, че е проявил желание да поеме новия пост, като обаче подчерта, че смята да промени малко правилата за безопасност в отделението.

Заради ангажимента, който пое, той не отиде на протест пред Здравното министерство срещу мерките, в който трябваше да участва. Изпрати обаче обръщение към протестиращите.

"Клиниката е пълна, около 80 души е постоянният брой на пациентите", отбеляза Мангъров и уточни, че всички лекари са на първа линия и неправилно да се определят само едни от тях, като работещи на първа линия.

"Това, което отличава коронавируса от останалите вирусни инфекции, характерни за този сезон, е, че при тях острата фаза е 4-5 дни, при Covid-19 острата фаза е от 13 до 15 дни - доста по-дълго от това, с което сме свикнали да се срещаме всяка година", призна инфекционистът.

Той подчерта, че става дума за вирусни изменения, които не са бактериални и не се лекуват с антибиотици:

По думите на доц. Мангъров препоръката за приемане на аспирин е, защото той е средство срещу съсирването на кръвта:

"Ако ставаше с даването на два или три антибиотика, щяха да се дават и да няма проблем. Това е вирус, който не се лекува с антибиотици. На никого не сме отказали антибиотици, но трябва максимално щадящо да се дават на човека нещата, от които има нужда - на първо място това е кислород".

Според него в болница трябва да влизат само тези, които имат нужда от кислород.

Той повтори отново препоръката си за "супички, чайчета и аспирин" и каза, че личните лекари не трябва да трябва да изписват антибиотици още в началото на лечението. Доц. Мангъров препоръча още на общопрактикуващите лекари да спазват всички мерки, за да не се заразяват.

"Не бива да се забравя, че Covid-19 не е от т.нар. особено опасни инфекции. Носенето на предпазни средства се учи още в университета. Хубаво е да се носи маска, но по-важно е да се спазва хигиена. Не бива да се забравя, че няма как тази инфекция да не мине през всички хора, в това число и през медицинското съсловие, но това не означава, че медиците не трябва да изпълняват основните си задължения".

Инфекционистът беше категоричен, че хората, които лекува, му имат доверие.