Доц. Атанас Мангъров се включва в битката с коронавируса, съобщи министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов след като посети Инфекциозна болница в София и разположения на територията ѝ координационен център. На място Ангелов провери създадената организация за работа на двете структури.

"Проведох разговор с доц. Атанас Мангъров и лично съм го помолил да се включи в битката с коронавирус. От вчера той има заповед за началник на клиниката, където се лекуват всички пациенти от коронавирус. Единственото ми изискване е да се спазват всички мерки за безопасност", съобщи министърът, след като неотдавна лекарят заяви в интервю, че невинаги носи маска по време на работа.

Самият доц. Мангъров, който е шеф на Детското отделение в Инфекциозна болница, е поискал с писмена молба до ръководството на болницата да се ангажира с болните от COVID-19.

Доц. Мангъров е шеф на детската клиника в Инфекциозна болница и до момента не лекуваше болни с коронавирус, но а сметка на това пък обиколи страната на турне да разяснява на хората как това заболяване изисква стаден имунитет и е нищо по-различно от грип, което ще отмине през лятото. Особена популярност придоби репликата му за "сухите съчки", които неминуемо щели да изгорят в епидемията.

Доцентът, който е детски инфекционист и преподава на студенти, е особено почитан от групата граждани в българското общество, които се опъват на противоепидемичните мерки и даже стигат дотам да твърдят, че няма такъв вирус.

Директорът на Инфекциозната болница проф. Татяна Червенякова уточни, че преминаването на Мангъров на първа линия в лечението на COVID-19 става по негово желание.

амият доц. Мангъров също уточни, че включването му на първа линия е станалопо негова инициатива. "Сам поисках, защото трябва да се променят нещата по мерките на изолация. Нещата могат да се правят по много прост и лесен начин. Всичките тези мерки със забулвания са безсмислени. Трябва да се действа по същия начин с всяка една остра респираторна инфекция, както беше с епидемията от свински грип. Мангъров обеща, че той и неговият екип ще спазват всички противоепидемични мерки, които са наложени, но изтъкна лаконично, че "ще се опита да промени нещата малко отвътре", коментира той.

По думите му част от пациентите по болниците биха могли да се лекуват в домашни условия и че единственият смисъл за влизане на болницата е ако някой има нужда от кислород.

"Всички изменения на скенери и рентгени е с характеристиката на вирусната инфекция. Разликата е, че при другите вирусни заболявания има остра симптоматика около 4-5 дни са остри, а цялата инфекция трае 7-10 дни. При коронавируса в 80 на сто няма симптоми, но останалите симптоматични случаи острата фаза е между 13-15 дни, около две седмици. Това е периодът на задух, болки на мускули, температура, умора", посочи той.

В Инфекциозна болница капацитетът е 120 легла, а към настоящия момент са настанени 70 пациенти на 80 легла за COVID-19. Две трети от капацитета е зает за COVID-19 .Той ще бъде разширен с още 10 легла на третия етаж в следващите няколко дни.

Няма невостиг на легла в София

В София няма недостиг на легла. Продължават да се разкриват и нови легла, поясни министър Ангелов. "Големите лечебни заведения ще бъдат преструктурирани, така че да покрият не по-малко от 50% за COVID лечение. Затова те ще получат и допълнително финансиране", обясни още здравният министър.

Той обаче изрази съжаление, че не навсякъде има разбиране. Министърът даде пример, че пред фургоните пред болниците, където се правят антигенни тестове, се редят и хора без симптоми. И подчерта, че те са предимно за хора със съмнения за COVID-19.

"Никой не може да ви каже какви са усложненията и в рамките на колко дни се проявят", подчерта още Ангелов.

Новината за Мангъров идва ден, след като от АБВ обявиха, че днес в 18 часа той ще участва в протест пред здравното министерство. Митингът е срещу "неадекватните мерки и решения, които се налагат от управляващите във връзка с пандемията от COVID-19", съобщиха от партията на Румен Петков, която организира митинга.

Нови мерки влизат в сила от четвъртък

Обсъждат се нови мерки срещу Covid-19, които да влязат в сила от четвъртък, каза здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов пред медиите днес по време на посещението му в Инфекциозна болница и разположения там координационен център.

"Всички училища на територията на България, които са достигнали 20 процента заболеваемост, ще преминат на дистанционно обучение", каза министърът.

Все още не е взето решение дали учениците ще се върнат в класните стаи от 12 ноември, когато изтича наложената към момента мярка за дистанционно обучение. Обсъждат се варианти директорите, съобразно обстановката в училищата, да правят предложения към просветния министър за преминаване към обучение в електронна среда.

Висшите училища ще продължат да обучават студентите дистанционно с изключение на тези дисциплини, в които това е невъзможно например медицина, поясни проф. Ангелов.

Обсъжда се и "зелените коридори" дали да бъдат сутрин, или следобед -  8-10, 10-12 или 14-16 ч. , както и да се отнасят и за пациентите с хронични заболявания.

Министър Ангелов се надява, че няма да има злоупотреби с хроничните заболявания. Тези "зелени коридори" ще продължат да важат и за възрастните хора.

"Нощните заведения ще бъдат затворени на територията на цялата страната до края на месеца", каза още проф. Ангелов и уточни, че в цялата държава се предвижда да има вечерен час за работа на заведенията. А децата, които не ходят на училище, но посещават големи търговски центрове - да са само с придружител родител.

От днес вече има отворени COVID-сектори в ДКЦ-тата, увери министърът на здравеопазването.

"Всички граждани със симптоми за COVID-19 ползват тестове безплатно. Разходите, направени от лечебното заведение, се поема от Министерство на здравеопазването", добави той.