Всеки трети новорегистриран случай на коронавирус в България е на "Делта" вариант, каза пред журналисти главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

Според него, очевидно е, че спадът на броя на новозаразените е спрял. По думите на главния държавен здравен инспектор до края на юли ще има спокойна обстановка, след което ще се види ускоряване, което е се вижда и в други държави.

В отделни европейски страни заболяемостта е в изключително широки граници. Разликата в заболяемостта в момента между България и Великобритания е 108 пъти, добави още Кунчев.

"Ние сме от страните с най-ниско разпространение на Делта варианта, уточни той. В някои страни процентите на разпространение достигат 93%.

"Ако погледнете картата на Европа, България е все още по-светлата част с най-ниската заболеваемост от COVID-19. За съжаление, обаче, има обръщане на тренда. Засега е в малки размери, до края на юли ще има леко повишение на случаите. След това, през август, вероятно ще видим ускорението, което виждаме в някои други страни. Ситуацията в отделните страни се движи в изключително широки граници. Ако имахме заболеваемостта на Великобритания, щяхме да имаме 8700 случая на ден, а не 141 случая - нещо, което достигнахме в най-тежките вълни. Ако имахме заболеваемостта на Кипър, щяхме да имаме над 15 000 случая на ден. Бройка, която се съмнявам, че здравната система може да издържи", изчисли Кунчев.

Той отново изрази личното си мнение, че работещите с пациенти или извършващите социални дейности, трябва да се ваксинират, тъй като те могат да бъдат риск за пациентите си. В около 10 европейски държави това вече се случи. Дали това ще се случи е въпрос на преценка от страна на специалистите и на ръководството на Министерството на здравеопазването. Търсим баланс да осигурим максимална защита на общественото здраве, добави доцентът.

Ако тръгне нова вълна на вируса, засягаща ниските възрастови групи, ще има по-голям интерес към ваксинацията, допълни Кунчев. Добре е да се обмисли как да отпаднат някои ограничения за ваксинираните, добави още той.