Главният държавен санитарен инспектор Ангел Кунчев отвърна остро на поканата, която той и други членове на Националния оперативен щаб (НОЩ) получиха вчера от своя опонент доц. Атанас Мангъров и няколко други лекари за дебат по темата с коронавируса и нужно ли беше удължаването на епидемичната обстановка.

"С  голяма изненада видях тази покана, засега предпочитам да не влизам в подробности, няма какво да дебатирам с тези хора. Първо, когато сме... айде, да не използвам военни термини във война, трябва да има единочалие и когато се каже нещо, да се изпълнява. В момента да водим научни дискусии не е моментът, само ще объркаме хората. Не бягам от такава дискусия, но няма да им направя удоволствие аз да им осигурявам присъствие в медиите, защото видях, че една от основните им тези е, че ние сме имали достъп до всички медии, пък те нямали. Ами, съжалявам, но не е моя работа да осигурявам, не съм пиар на никого", коментира Кунчев пред bTV тази сутрин.

Той подчерта, че неговото впечатление е, че на въпросните хора също е била давано ефирно време.

На въпрос дали някой друг от НОЩ ще приеме поканата, експертът отговори:

"Не мисля, че някой ще приеме, не съм говорил с тях, това е мое лично мнение. Не искам да влизам в подробности какво ми пишеха два месеца някои от тези хора. Ако дойде това време и това ще направя, ще покажа SMS-ите, които получавах - те са гнусни, заплашителни, с ругатни. И не само аз получавах, и ген. Мутафчийски също".

Запитан няма ли все пак да каже кой ги е изпращал, Кунчев отвърна:

"Чувството ми за колегиалност все още ми пречи да извадя цялата истина, но е недостойно поведението им".

Иначе той коментира настоящата ситуация с коронавируса.

"Има лека промяна в поведението на вируса, засега намалява инфекциозността му. Все по-често ще срещаме хора, които са с положителен тест за коронавирус, но го изкарват леко или няма да имат почти никаква клиника и по-малко ще са тежките случаи в болниците, както и смъртните. Бройката ще намалява плавно", добави държавният санитарен инспектор.

Предишната най-висока стойност на заразени с коронавирус беше през април - 90 случая дневно. Една от причините е късното излизане на пробите от вчера от Доспат, които бяха 30.

"Определено имаме циркулация на вируса в страната и то там където намери подходяща почва – специфични места, като болница, завод, село, заразява много хора. Имаме епизод на втора вълна. За съжаление, сме в самото начало. Но не очаквам взривоподобно увеличение. Ще започнат да затихват огнищата. В Доспат са 81 към момента случаите. Много по-опасна беше ситуацията през април, сега когато случаите са концентрирани на 4-5 места, ние можем бързо да се намесим. Стратегията ни няма промяна, не искаме да пречим на финанси и икономика и личен живот, а да държим под контрол инфекцията, да не стигаме високи върхове, които да застрашават чак здравната система", подчерта Кунчев.

Той добави, че има статия, според която в семейни огнища с един положителен, който не заразява никой дълго време, но има и супер разпрсъсквачи, които заразяват 50-60 души, като попадат в колектив, този феномен го има и явно може да обясни клъстерното разспространение у нас.

"Маските са задължителни за обществения транспорт. На другите затворени места остава горещо препоръчително хората да са с маски. За магазините ще останат горещо препоръчителни", уточни той Кунчев и добави, че това днес ще бъде разписано в нова заповед на здравния министър.

Той добави, че старозагорските предприятия, за които вчера беше съобщено, че са огнища, но не бяха обявени, са фирмата за месо "Градус“ и трикотажна фабрика „Наталия“. 

"И в двете се взеха мерки за дезинфекция и начин на работа. Няма да се затваря цял завод, а линията, където е хванат вируса за дезинфекция. Няма основание да се спира цяло предприятие, ако не излязат много нови проби", заяви главният държавен здравен инспектор.

Той коментира и ситуацията в селата Ясеновец и Изгрев, където също има много случаи на коронавирус.

"Не ни се ще да отиваме към пълна изолация, защото това води до доста проблеми за хората, затова се опитваме да намерим по-мекия вариант, да останат хора, които могат да ходят на работа, хора с хуманитарни проблеми в клъстерните места. В Ясеновец и Изгрев са доста неизпълнителни хората и ще ни принудят да вземем по-тежки мерки. Засега ще има полицейско присъствие, ограничение на движението", поясни експертът.