Над 24 000 опаковки от лекарството за бронхит и астма Вентолин, което бе почити напълно изчезнало от аптеките у нас, са били доставени днес, съобщиха от здравното министерство. 

"Днес, 31-ви март, представителят на притежателя на разрешението за употреба на Ventolin solution 5mg/ml е внесъл в България 24 070 опаковки от лекарствения продукт", гласи съобщението в сайта на здравното ведомство. Там се посочва и, че вече се извършват първите доставки към търговци на едро.

В началото на следващата седмица лекарственият продукт ще бъде достъпен в аптечната мрежа за пациентите, на които е предписан за лечение на белодробни заболявания, посочват от ведомството на Асен Меджидиев.

Миналата седмица служебният здравен министър призна, че има проблем с доставките на Вентолин, но това по думите му е "проблем в цяла Европа".

Следващия месец се очаква доставка и на Пулмикорт, който в момента не липсва в аптеките у нас. За разлика от този ихналаторен препарат, намирането на Вентолин е почти невъзможно, алармираха пациенти през последните месеци. Тъй като няма заместител, много от българските пациенти намираха начини да им бъде доставен от Сърбия (където се изписва само срещу рецепта) и от Турция.

Пулмикорт и Вентолин се използват само по лекарско предписание, основно за лечение на асма, бронхит и други състояния, свързани с дихателните пътища.