33-годишен мъж от сливенското село Сотиря е починал, след като е бил нападнат и нахапан жестоко от собствените си кучета. Инцидентът е станал около 20.30 часа вчера вечерта, съобщиха от Областната дирекция на МВР.

Младият мъж бил атакуван от животните, които отглеждал в двора си. Съседи опитали да му помогнат, но разкъсванията били толкова тежки, че по-късно той издъхнал в болница.

"Мъжът се казва Живко. Станало е пред дома му снощи. Кучетата са порода питбул и були", каза пред местния сайт Sliveninfo кметът на Сотиря Димо Георгиев.

Той уточни, че мъжът е работил като охранител. По данни от полицията починалият мъж бил криминално проявен.

Живко Димитров, който бил разведен, живеел с майка си в къща във вилната зона на селото. В двора си отглеждал десетина кучета, основно питбули. От Агенцията по безопасност на храните в Сливен казаха, че кучкарникът му не е регистриран при тях и мъжът навярно е отглеждал нелегално животните. В Сотиря смятат, че Живко гледал кучетата, за да пази имота си от крадци, но се проверява и версията, че може четириногите да са използвани за нелегални боеве с кучета, при които имало и залагания, съобщи "24 часа".

Пристигналите веднага след инцидента полицаи и ветеринари започнали да издирват кучетата - те се били пръснали из района, който веднага е отцепен. Същата вечер са открити и убити 2 от животните, а днес са намерени и евтанизирани още няколко - според някои информации 6, според други 9. Законът позволява това да стане без много формалности, тъй като питбулите били агресивни и са причинили смърт на човек.