Това съобщи в кулоарите на парламента военният министър Аню Ангелов, цитиран от БТА. Размерът на обезщетението предстои да бъде изчислен.

"Берета трейдинг" е собственик на складовете край "Петолъчката", на територията на които миналата седмица избухнаха взривове и загинаха трима работници. Вчера в официално становище до медиите от компанията обявиха, че всички боеприпаси за утилизация в складовете се получават запечатани и маркирани в сандъци от Министерство на отбраната. В някои от тях обаче имало различни от описаните в протокола боеприпаси и служител, който своеволно е решил да унищожи един от тях, е предизвикал взрива.

Министърът на отбраната обаче увери, че всичко, което е издавано на фирмата, е описано в приложение към договора и с подписа си представителят й е удостоверил, че е получил във военното формирование съответните боеприпаси, които трябва да бъдат утилизирани. След това, по думите на Ангелов, с охрана от "Берета трейдинг" то е било откарано до складовата база край Сливен. Представител на фирмата има право да прегледа всички сандъци с боеприпаси за унищожаване, преди да ги получи, отбеляза министърът.

"Добре е този, който ходи сега по медиите, да каже как е трябвало да утилизира конкретно бойни части на зенитни ракети", смята той. И уточни, че има спецификация към договора, в която е указано как това е трябвало да стане. Как той обаче е осъществявал технологическия процес, това е въпрос на разследването, подчерта Ангелов.

По думите му всички изисквания и клаузи на договора между МО и "Берета трейдинг" са спазени. Там изрично е казано, че от получаването до момента на предаването на остатъчните материали от утилизацията, отговорността е на изпълнителя. Заради разследването договорите все още не можели да станат публични.

Министърът не смята за необходимо контролът по процеса на обезвреждане на боеприпаси да премине към МО. Министерството "не е вся и всьо в тази държава, всяка институция има задължения, които да спазва", подчерта той. Категорично, по думите му, не е работа на Българската армия да утилизира боеприпаси. Тя закупува такива и след изтичането на срока им на служба, ги издава, каквато е практиката в целия свят, разясни правилата Аню Ангелов.

По-късно в ново официално съобщение до медиите от "Берета трейдинг" заявяват, че цитираният от военния министър представител като член на комисията по предаване на изделия по договор за утилизация е подписал протокола в качеството си на „получател”, а не като „член” на комисията, предаде "Фокус".

Както при приемането на тези боеприпаси от поделението в Ловеч, така и в многократни други случаи, при приемането на изделия за предстояща утилизация, представителят на "Берета Трейдинг" не е бил допускан вътре в поделението, тъй като никой външен няма достъп до техническия район при товаренето на боеприпасите съгласно заповед на министъра.

Той е подписал протокола като получател, но единствено е броил маркирани сандъци с боеприпаси, без да е имал физическата възможност да се увери в съответствието на съдържанието им с описа в протокола. Служителят е подписал протокола, както много пъти преди това, тъй като компанията не е имала повод да се съмнява в достоверността на съставяните от МО приемателно-предавателни протоколи.