Ясно е, че в момента в държавата има по-големи "пожари" от истинските горски пожари всяко лято. Обаче по същия начин "нямаше проблеми" и при морското спасяване, докато "Вера Су" не заседна при Тюленово. Така се разбра, че проблеми всъщност има, те са много, и ако не се мисли напред и не се изговарят и обсъждат, включително публично, ще ни изненадват винаги и зимата, и лятото, и снеговете и пожарите.

В края на септември над Карлово избухна един от последните за сезона горски пожари в България. В пресечената планинска местност достъпът на пожарникарите беше труден, но за щастие всичко приключи с овладяване и пълно потушаване на огъня. На телевизионните кадри от пожара обаче видяхме, че се гаси с подръчни средства и стари пожарни автомобили.

Нови и модерни пожарни в България всъщност има. Но защо не ги виждаме по "горещите" места през лятото?

Според европейските правила, по които се отпускат парите за покупката им, доставката и гаранционното обслужване са до три години. След изтичане на срока противопожарните служби вече нямат бюджет за ремонти и често отказват да вкарват нова кола в пресечени и трудни терени, от страх да не възникне нужда от поправка, за която трябва да заплати противопожарната служба. На места проблемът се решава, като се запазват, ако е възможно, от старите коли, чиято защита и технически възможности са много по-ограничени", казва инженер Леонардо Стоянов, технически директор на "Авто Инженеринг Холдинг Груп", които са един от основните доставчици на такава техника през последните 15 години.

Да не говорим, че добрата техника, освен че гаси по-бързо и ефективно може да спасява човешки животи. Буквално. Това лято двама лесничеи загинаха, оставени без поддръжка и без оборудване. Тежкото напрежение, на което огнеборците и спасителите са подложени, може да се облекчи много, ако разполагат с модерна, надеждна и лесна за обслужване специализирана техника.

Още от основаването й през 2003 г. до сега, българската компания "Авто Инженеринг Холдинг Груп" се е ангажирала във фирменото й портфолио да има различна по вид и предназначение специализирана техника за пожарните служби, полицията и спешната медицинска помощ.

През 2006 г. компанията осъществява първата доставка на 42 бр. пожарни коли за областните противопожарни служби в Благоевград, Хасково, Смолян и Кърджали, в това число и 4 броя аварийно-спасителни автомобили.

"Техниката, която доставихме тогава беше среден и тежък клас и безотказно се използва в тези области вече 15 години, благодарение на високото й качество на изработка, надеждност и пригодност за ремонт. Този проект, както и последвалите десетки други доставки, беше осъществен в партньорство ни с полската компания WISS, като съвместната ни успешна работа продължава и до сега", разказва Юлиан Димов - управител и собственик на "Авто Инженеринг Холдинг Груп".

Снимка: "Авто Инженеринг Холдинг Груп"

През 2009 и 2010 г., за нуждите на структурните звена на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" компанията доставя още 18 броя автомобила за охрана на туристическите комплекси и натоварените пътни коридори от Европейската пътна мрежа, а за периода 2012 - 2016 г. успешно изпълнява нови доставки, благодарение на които голяма част от старите пожарни и спасителни автомобили и тяхното оборудване е подменено.

"Последната голяма доставка на пожарна техника е от 2015 г. когато "Авто Инженеринг Холдинг Груп" доставя 67 автомобила с висока проходимост, подходящи за използване на всякакви терени и предназначени за гасене на горски пожари. Тази техника е разпределена на територията на цялата страна и вече 6 години работи безотказно и безаварийно, обслужва се на място от сервизните ни мобилни екипи, което спестява доста разходи на пожарните служби за транспортиране на техниката до сервизните центрове за гаранционно обслужване", допълва разговора ни инж. Стоянов.

"В последните години световна тенденция е при гасенето на горски и полски пожари на терен да се използват лекотоварни автомобили тип "пикап" и УТВ-та, характеризиращи се с високата си проходимост. Затова "Авто Инженеринг Холдинг Груп" , които разполагат с производствена и развойна база разработват мобилната система за гасене на пожари с високо налягане Shumcar™, разказва Юлиан Димов.

"Голямото предимство на тази система, която успяхме да доразвием като модулна система не само за потушаване на пожари, а и за реакция на различните видове кризи от природен характер, е възможността един автомобил да се адаптира за техническо обезпечаване при горски пожари, при наводнения, при бедствия и специални цели. Всеки отделен модул може лесно да се заменя с друг според целта и необходимостта. След началото на пандемията от COVID-19, на базата на Shumcar™ беше разработен и модул за дезинфекция на големи площи."

Въпреки, че на общия фон Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" се справя добре, основният проблем в доставката на противопожарна техника обаче е друг и той се отнася за по-голяма част от обществените поръчки в България. Критерият за най-ниска цена, залаган при почти всички търгове, води до натиск за купуване на техника с ниско качество. Тя се чупи повече, има по-лоши характеристики и в течение на годините всъщност струва много повече. Не се вземат предвид, или имат малко тегло при оценките важни показатели като наличието и качеството на сервизната база на доставчика, както и опит и надеждност в изпълнението на предишни поръчки. Когато силната воля на огнеборците се съчетае с добра техника, тогава се получава спасителната комбинация, казва Димов.