В продължение на три години екип от български учени изследва как така наречените химикалите в храните въздействат върху ДНК. Трябвало е да бъдат тествани 20 различни консерванти, добавки, оцветители, които се слагат в храните и напитките, но парите по проекта стигнали за тестването само на 12. Заключенията на учените са притеснителни, но не трябва да се изпада в паника, съобщи bTV.

В лабораторията по молекулярна генетика към един от институтите на БАН, екипът на доцент Милошев изследва различни консерванти, добавки и оцветители, които се слагат в храните и напитките и доказва, че допустимите количества на 6 от тях увреждат ДНК-то. Става дума за три вида оцветители, с които сладкишите и бонбоните се превръщат в ярко виолетови, червени и зелени. Освен тях, в списъка влизат един консервант и две добавки, сред които популярната "кофеин".

„Уврежданията в ДНК водят до патологични промени в клетките и водят до злокачествена трансформация, което е рак. И ние казваме това може да стане, не казваме това ще стане",
посочва доц. д-р Милошев.

Опасност за здравето, и не при всички, може да се появи, ако веществата се поглъщат системно и в огромни количества.

Изследванията на българските учени показват, че за да се избегне риск, разрешените дози от тези "Е-та" в храните и напитките трябва да са с между 10 и 100 пъти по-малки.

Резултатите от изследванията на българите са публикувани в международно научно издание в началото на тази година. Предстои да се изпратят до европейския орган по безопасност на храните към Еврокомисията.

"Никога оценката не се базира на едно, било то и перфектното научно изследване. Изследва се целият комплекс от вредни фактори във всички видове рискове за здравето и се определя такава доза, която се счита, че е безопасна",
подчертава доц. Веселка Дулева от Националния център по обществено здраве и анализи.

В момента европейският орган по безопасност на храните приема изследвания на учени за Е-тата от всички страни. Ако се прецени, че разрешените дози трябва да се намалят, съответните директиви ще бъдат променени.

Преди месец е публикувана оценка за един от оцветителите, за които българските учени твърдят, че допустимите дози могат да са опасни. Новата оценка обаче потвърждава тези количества като безопасни.