И допустими дози на някои Е-та в храните може да рушат ДНК

Български учени доказват, че дори и уж допустими консерванти, оцветители и добавки в храните, могат да рушат човешкото ДНК.

Обратно в новината

Коментари - И допустими дози на някои Е-та в храните може да рушат ДНК | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Създател съм на сайта/андроид приложението какво ядеш : link https://link/store/apps/details?id=com.tomata_.productscanner С него се опитвам да отворя очите на повече хора. С едно сканиране на всеки продукт (който е наличен в сайта естествено) може да се прочете на по-човешки език предупреждението и коментара относно всяко Е, което е налично в храната.

Убиват ни бавно ...

разбира се, че не се взима само изследване предвид. Производителите ще поръчат успокояващо такова за "баланс" :)

Едно време в България нямаше голям избор какво да си купиш,но здравеопазването беше безплатно,а заболяванията от рак не бяха толкова много,сега е обратно и сме щастливи онкоболни Европейци

Опасност за здравето, и не при всички, може да се появи, ако веществата се поглъщат системно и в огромни количества. ПРОЧИТАЙКИ САМО ТОЗИ АБЗАЦ И НАСТРЪХВАМ!!!КАКВО ОЗВАЧАВА ИЗРАЗА " И НЕ ПРИ ВСИЧКИ" ПРИ 20%,40% 60% КОЛКО??? ЗА ГРАМОТНИТЕ ДА ПОЯСНЯ,ЧЕ САМО НАЛИЧИЕТО НА ВРЕДНИ ПОСЛЕДИЦИ ПРИ 1% ОТ НАСЕЛЕНИЕТО, ОЗНАЧАВА МИНИМУМ 10 000 РАКОВО БОЛНИ ЗА ЕДНА ГОДИНА!

Всеки които поне веднъж е ходил в Америка е на ясно че там нормална храна просто няма как да бъде открита . Всичко е брутално ГМО , а след като така нареченият "Европейски съюз" се командва от там логично е и ние да ядем същите л... като тях . Жалкото е само че България страна та която до втората световна война е изхранвала половин европа а след нея половин Русия сега яде Е,Е,Е та

Проблема не е ГМО-то - Дали боба е направен чрез селекция или чрез генни манипулации на практика е в сетая. Проблемът е химикалите с които се блъска храната. Защото тази химия после отива у човека. Особено химиклаите с които тъпчат животните да растат по- бързо и да качват килограми. Затова и масово американците са с наднормено тегло.

Ако позволите,колега- не съвсем. Тялото е нямало на разположение необходимото от еволюцията време да се адаптира към новите протеини, внесени изкуствено в дадената култура. В резултат на това имунната система на организма ги разпознава като патогени и предизвиква имунен отговор срещу тях. Оттам имунната система отслабва позициите си срещу другите патогени на средата,които тя трябва да преборва /вируси, бактерии,токсини от замърсяване и т.н/. Тялото става по-податливо на заболявания,което и наблюдаваме по целия свят в последните десетилетия. ГМО-то влияе на теглото посредством дебалансиращата си роля за ендокринната система /естествено, захарта също е огромен фактор тук/. Причината е огромното количество глифозат /Round Up/, което поемат растенията. Знаем,че с цел повишаване на добивите гмо-културите на "Монсанто" са т.нар "Round Up ready",т.е привикнали на високи дози от въпросната отрова, с която пръскат за да ги защитят от плевелите. Растението се защитава като увеличава масата си посредством засилено потребление на вода /до 4 пъти повече/ и азот /от изкуствените торове/. Неспазването на сеитбообращението пък /насърчавано със системата за субсидии и дотации, също като в нашата страна-монокултурно земеделие/ прави храната токсична /от препаратите. Нашето тяло също се защитава посредством увеличаване на телесната маса и отлагане на токсините в мастните депа /далеч от важните органи и в периферията на кръвния поток/, което пък вече /наред с токсичния прием/ уврежда ендокринната система и оттам целия метаболизъм,допълнително отваряйки вратата за всякакви болести /най-вече диабет и сърдечно-съдови/.

и като е все тая , как би смесил по селективен път риба с растение . или животно с насекомо ...аиде с тези лафове на някои дето не разбират от ботаника и биология .

САМО ДА ПОЯСНЯ. В ЩАТИТЕ СЪЩО ИМА НОРМАЛНА И ГОДНА ХРАНА ,НО ТЯ Е МНОГО СКЪПА И НЕВЪЗМОЖНА ЗА ПОТРЕБЛЕНИЕ ОТ БЛИЗО 85% ОТ НАСЕЛЕНИЕТО! ИНАЧЕ ЗА ДРУГОТО СИ ПРАВ! УСРАХМЕ СИ НАШЕТО ЗЕМЕДЕЛИЕ С ЧУЖДА "БРАТСКА" ПОМОЩ И СЕГА САМО ИМА ДА СИ МЕЧТАЕМ ЗА БАБИНИТЕ РОЗОВИ ДОМАТИ ОТ СЕЛО!!!

а изследвано ли е изобщо как в комбинация тези Е-та влияят на организма?

не

така си и мислех.

sawo

Влияят като причиняват РАК. Пише го в статията.

докато лекарите и учените изпюлят камъчето, здравната ни система ще е рухнала от геометричното нарастване на раковите заболявания е нас.

само не разрах на Веселка Дулева изказването, моля някой да ми го обясни!

Шило

Че ще има Е-та.

Шило

Ами не е сложно- да се въведат стандарти и това е. Да, киселото мляко ще трае 3-4 дни, сиренето трябва да "зрее" поне 40 дни, обикновенното светло пиво трябва да се изконсумира и то за 3-4 дни, но приоритет трябва да има здравето на човека.

Понеже сте засегнали темата,колега, позволете да допълня : за мен най-успешният непризнат масов убиец на планетата е г-н Луи Пастьор :-). С масовото прилагане на неговия метод за повишаване трайността на продуктите /пастьоризацията/ човечеството се лишава от най-голямата полза на ферментиралите храни: бактериите и създаваните от тях витамини и най-вече ензими. Безензимната храна е тази,която ни състарява и убива преждевременно. Така или иначе въпросният г-н е дал екологичен начин на консервиране- убива бактериалните колонии,но хранителната среда остава непроменена и бързо нови бактерии продължават делото на загиналите. С химическата и радиационната консервация нещата не стоят така. Всеки метод на консервация прави само едно- прави храната неапетитна за бактериите. Нещо, което не се разваля бързо /т.е бактериите не го ядат/, е токсично в някаква степен-разбира се от самосебе си . Случаят с труповете на американците в последните години /сроковете на разложение увеличени 6-7 пъти!/ е показателен какво става и в телата ни,като консумираме тези наблъскани с химикали боклуци.

За да съм коректен докрай и за да не ме упрeкват специалистите трябва да допълня: "Всеки метод на консервация прави само едно- прави храната неапетитна за бактериите" и блокира действието на аутолитичните клетъчни ензими /самосмилането на клетките/.

благодаря за информацията!

донякъде си прав . а сега ми обясни колко е лошо да ядеш луканка , пъстарма , сушена риба , сушени плодове ... консервираната храна не е от вчера . има вековни традиции . това че днес компаниите гонят само печалбите е друг въпрос . как би ял маслини от дървото ? то и солта и захарта са е-та , но ги ядем от векове . ако купиш храна произведена за азия или щатите няма е-та . как би изхранил всички тези хора в градовете, без някакъв вид обработка , при положение че до 20 години 80 %от нас ще живеят в градовете . не съм за безразборното използване на химии , но все пак не можем да отречем всичко .

Е-тата са явно благоприятна почва за научни и "научни" открития. Те са впечатляващи като брой но далеч не всички са опасни. Много от тях, като например шафранът (номер E164) са известни на човечеството от хилядолетия. Други пък са синтетични и сравнително отскоро се произвеждат само фабрично. От друга страна, това че даден продукт е взет направо от природата не означава автоматично че е безвреден. Но в Европейския Съюз си има максимално допустими дози. Например, за натриевият нитрит, с номер E250, се знае че е канцерогенен и трябва да се взима с внимание. С внимание означава че си има максимална доза която е безопасна и е доказано че няма да ви хване рак. Защо ли? Ами защото за да се одобри в Европейския Съюз дадено E, тоест добавка, са необходими минимум 10 години! Което е утешително според мен. Десет години малко ли ви се виждат? Така че не мисля че има някакъв повод за притеснение. Въпросът тук е, дали споменатите български учени не са направили пореден опит да вземат някакви парички, да отчетат дейност? Тук се сещам за филма "Двойникът" с Тодор Колев. Спокойно може един касапин да чете лозунги и да го вземат насериозно - като героя доцент Денев и неговия братовчед. Смятам, че от социализма досега в БАН нещата не са се променили много. Но това е друга тема...

В общи линии е така , но натриевия нитрит е забранен в доста държави. И те си имат съображения вероятно.

Уврежданията в ДНК водят до патологични промени в клетките и водят до злокачествена трансформация, което е рак. ", посочва доц. д-р Милошев. Твърде спорно , ако не и грешно твърдение на доцента. Повечето раци нямат доказани генетични изменения.

А какво причинява "повечето раци" според теб тогава?

При повечето раци няма точно установими промени в определена ДНК , които със сигурност да се свържат с появата на рака. При всички хора с годините има промени в ДНК без това да е свързано с поява на рак. Научи ли нещо от тъпанар или още не?

На пазара се предлагат какви ли не боклуци. Всеки е длъжен да мисли със собствената си глава, да чете (информация бол в Интернет) и да решава какво ще слага в устата си. Другото е реклама. Има и просто правило - ако нещо се рекламира - не го яж!

А да си виждал как на повечето "боклуци" фигурират съставки като "стабилизатор" и "аромат на едикакво си" без вид и количество?!

ако е под 2% обемни (тоест може да е сигурно 50 процента от обема с надуваемата соя в месото например) може да се пише само "подправки". например на кетчупа хейнц пише: домати гнус, гад, захар, подправки, захари, подправки. Пише 2 пъти подправки с което крият сигурно сто е-та (едното е за подправките, другото за химията която не е повече от 2 теглови процента) а под захари се крие глюкозо-фруктозен сироп, аспартами и други доказани отрови продукт на тихата война срещу човечеството.

на БГ в Европейския съюз се премахна българския държавен стандарт, който охраняваше зравето на българина. Още с влизането в ЕС шест пъти се завишиха уж безопасните съставки над българския държавен стандарт. Сега като подпишат и трансграничното споразумение за храните те ще бъдат завишени на макс .

Прапрабабите и прапрадядовците, като ядоха самоздравословна храна от градината на селото ви, да не би да са живи? Всеки умира, рано или късно... А на тоя живот, където всеки те мами, граби и не се знае къде ще те блъснат или убият и за най-малкото което имаш, май е по-добре да го свършиш консумирайки "е"-та...

humfry

Медията има вредния навик неудобните новини да ги публикува, когато всички вече са си легнали. Надали от БАН инфото е дошло в 22 часа. Все по-масовото използване на изкуствени добавки в храните върви в синхрон и с увеличаване на заболяванията. Повечето храни в днешно време са такива, че няма варианта на поемане на по-малко Е-та. Ежедневното поемане на Е-та е неизбежно. Вземете първия колбас и вижте колко Е-та съдържа, общо взето има всичко друго, но не и месо. От тази новина никой няма да се трогне. Ако някой евентуално се трогне, то системата е такава, че няма голям избор и ще трябва да се примири със съдбата си. А скоро като дойде и Монсанто, тогава ще видите кон боб яде ли.

нали това е целта, да ни затрият като народ.

Отново платени уж-изследвания. Вреда има от ПЪЛНЕЖИТЕ в храните (в уж-салами, уж-кисело мляко, уж-сирене и т.н.), които представляват повече от 35-40 и повече процента от теглото на готовия продукт. От това, че на 1 тон лимонада е добавено 50 грама оцветител, използван от 100 години (тартразин), НЯМА НИКАКВА ВРЕДА И/ИЛИ опасност за здравето на човек и неговото поколение. Платени изследвания и журналистически писания от фирми, които, чрез своята продукция, уж натурална, а реално пълна с добавки, най-много вредят на здравето.

преди 100 г. не са правени изледвания.правят се от 20г. и по малко. и то основно в сащ,по късно и в европа,където пък корпорациите натискат за да не им се затрие бизнеса и евтината продукция.пластмасата,бутилките също са вредни и води до стерилитет,но проблема е основно пак в производителите,които стопират.човек трябва сам да се ограничава,доколкото може!сирената,сухите млека са пълни с алумосиликат за твърдост и срещу развалляне и не им пука!

Ами муай оцветители тогава колкото си искаш!

Малко хумор: В САЩ излиза нов наръчник по здравословно хранене. В наръчника се препоръчва да се храним здравословно. Но не толкова здравословно, че да съсипем печалбите на компаниите от хранително-вкусовата промишленост!

Ха добър ви ден.Сетиха се да кажат гласно нещо дето се знае от години.сега ща наскачат отгоре им да ги опровергават или ще го замажат.А бе дето се вика ,"че ще се мре -ще се мре ,ама здраве да е"!

Повярвай, в сравнение с буламача който ядем шистовият газ и последиците за природата от него са като вода за уста. Храната е най сигурния начин да убиеш някой. Без газ сме се родили и живели ама без храна не можем. Всичко се прави заради жалките парички, които не можем да вземе с нас си на онзи свят, ако изобщо го има.

"Опасност за здравето, и не при всички, може да се появи, ако веществата се поглъщат системно и в огромни количества." То така и водата е вредна.

С какво е вредна водата, бе Паисий!?

Изпивай по кофа вода вместо по чаша и ще разбереш.

Някой културисти преди състезание дни наред пият по 60 литра вода на ден. Това води до ударно сваляне на килограми, ако смяташ че е полезно добре.

zeddd

А така, извади думите от контекста, завърти ги и ги дай на мърмота да ги завие.

Ай честито