Нито претенциите на ЕРП-тата за по-висока цена, нито изказването на новия енергиен министър за търсене на още резерви за спад в цените, са достатъчни основания да се очаква промяна в цената, категорична бе тя.

Шефката на ДКЕВР коментира и идеята на ЧЕЗ да въведат енергиен омбудсман. Тя обясни, че би подкрепила подобна институция, ако омбудсманът се занимава с клиентите и на трите електроразпределителни дружества. Всяко от тях обаче да си назначава собствен е безсмислено, заключи тя.

От думите й стана ясно още, че още в понеделник ще разпореди започването на регулаторен одит на трите ЕРП-та. Целта е да се проверят всички инвестиции, правени в последните 3 години - дали са тези, които са отчитали, и дали те са разумни.

На въпрос дали наистина в ДКЕВР са разписвани без всякаква аргументация разходите, които ЕРП-тата са предоставяли, Харитонова отговори, че надали са всички разходи, но вероятно наистина е имало такива, които дружествата са успявали да укрият.

Запитана кога ще бъде отнет лицензът на ЧЕЗ, тя обясни, че не може да каже към този момент дали той ще бъде отнет. Наистина при нарушения, които предполагат отнемането му - това ще стане. Започната е процедура, но тя трябва да приключи. Това, което правим ние, е, че внесохме доклад в нашата администрация и на тази база ще издам заповед за регулаторен одит на трите ЕРП-та. Това означава, че ще се проверят всички инвестиции, които са направили тези дружества и дали те са действителни, категорична бе Харитонова.

Днес стана ясно и че Министерството на икономиката е публикувало проект на правилата, по които ще работи общественият съвет към ДКЕВР. Според тях структурата ще обсъжда и дава мнения по проекти на нормативи актове и ще наблюдава работата на регулатора.