Все още има достатъчно механизми и възможности самите електроенергийни предприятия да предприемат мерки и да се съобразят със състоянието на пазара, посочи Семерджиев пред БТА.
Ще използваме всички възможности увеличението да бъде възможно най-малко за крайните потребители, заяви той.

Председателят на ДКЕВР обясни ,че електроразпределителните дружества искат между 3 и 10% само за своята добавка към крайната цена при положение, че получават енергия от обществения доставчик на същата цена, както и сега. Те формират крайната цена като добавят своите разходи за пренос, разпределение, достъп и добавката за снабдяване. Исканите от ЕРП-тата увеличения показва доколко всяко едно от тях смята да повиши разходите си и да ги натрупа върху крайната цена. Исканията, които са далече от три процента ( колкото е отражението на инфлацията), не са реалистични, категоричен е Семерджиев.

Като крайна цена, цената на електроенергията в България ще си остане най-ниска в региона, категоричен е той.

Голямото предизвикателство за цената на електроенергията през тази година ще бъде цената за производството на енергия от централите, а не разходите, които ще добавят по веригата ЕРП и НЕК, коментира председателят на ДКЕВР. Той отбеляза, че основната причина за поскъпване на производствената цена е закупуването на квоти въглеродни емисии от началото на следващата година. За това имат основание да искат по-висока цена всички централи с изключение на ядрената ни централа, каза той.

Според председателя на регулатора повишението на цената на природния газ по прогнозни данни ще е поне 7-8 процента от 1 април при искани 27% от "Булгаргаз". Той поясни, че в момента цената на петрола е много висока и това няма как да не се отрази на цената на газа.
По думите на Семерджиев няма как да няма и повишение на цените на топлофикационните дружества.
Можем единствено да се надяваме тенденцията на повишаване на цените на петрола на световните пазари да се обърне и това се случва през последните дни. Имаме основание да искаме и намаляване на цените на природния газ от основния доставчик - ако това се случи ще се понижат веднага и цените на природния газ за вътрешния пазар, заключи председателят на ДКЕВР.