Дали Димитровград ще стане защитен обект на ЮНЕСКО зависи от решението на българската държава. Затова кметът на Димитровград Иво Димов е подготвил необходимите писма до различни институции и до премиера Бойко Борисов, съобщи БНР.

"Ние ще направим необходимото за да изпратим съответните писма до Министерството на културата, до офиса на ЮНЕСКО в София и до министър-председателя с молба за подкрепа, защото наистина ние имаме архитектура, имаме дадености, които са уникални и трябва да ги запазим за нас, за бъдещите поколения. Още повече, че влизайки в този списък, ще имаме възможност да оперираме със средства", заяви Димов.

Димитровград вече е част от новия европейски туристически маршрут по Атриум, обясни кметът: Направих една среща в централата на ЮНЕСКО в Париж с експерти, на която коментирахме евентуалните възможности за това Димитровград да привлече средства по линия на ЮНЕСКО.

Дори си позволих да поканя г-жа Ирина Бокова на едно кратко посещение при първа възможност в Димитровград, за да я запозная с даденостите, които има нашият град, подчерта Димов.