Министър-председателят акад. Николай Денков ще се срещне с представителна група на протестиращите миньори и енергетици, обявиха от пресцентъра на Министерския съвет.

Групата от протеста "За ясно и сигурно енергийно бъдеще на България" ще бъде водена от президента на КНСБ Пламен Димитров и президента на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.

Още снимки ВИЖТЕ ТУК >>> 

Протестът на миньори и енергетици започна в 11:30 ч. в София, като акцията е организирана от Конфедерацията на труда "Подкрепа" и Конфедерация на независимите синдикати в България. Шествието тръгна от площада пред храм-паметник "Александър Невски" и премина по централни столични булеварди, които блокираха за кратко. Протестният митинг пък се проведе в Триъгълника на властта - пред сградите на Народното събрание и Министерския съвет.

Исканията им са за запазване на въгледобива и срещу преждевременното затваряне на мощности във въглищния сектор. КТ "Подкрепа" и КНСБ имат и възражения по отношение на начина, по който се провеждат обсъжданията за териториалните планове за справедлив преход.

От КНСБ припомниха, че в началото на годината Народното събрание е приело решение, "което беше важно за съхранението на българската енергетика, а именно предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост и отпадане на изискването за намаление на емисиите парникови газове с 40%. Обещанието на депутатите не е изпълнено", категорични са синдикатите. 

Снимка: БТА

"Нямаме никакво развитие и успех. Териториалните планове за справедлив преход не предвиждат нищо ясно за бъдещето на регионите, това възобновява недоволството. Искаме властта да поеме общ ангажимент за национално споразумение за справедлив преход с точни параметри какво ще се случи до 2038 г. Имаме среща с Денков, срокът за действие е до 28 септември", заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров пред NOVA

Снимка: БТА

Сред протестиращите бяха забелязани депутатите от ИТН Тошко Йорданов и Станислав Балабанов.