Диана Ковачева положи клетва като омбудсман пред Народното събрание.

Ковачева е заместник-омбудсман от началото на 2016 г. и по закон след предсрочно прекратените правомощия на досегашния омбудсман Мая Манолова, тя поема поста до избора на нов национален обществен защитник.

На 3 септември Мая Манолова подаде оставка като омбудсман и ден по-късно обяви, че влиза в надпреварата за кмет на София.

"Положих клетвата със съзнанието за голямата отговорност, която поемам, и за важното значение на правозащитната функция на институцията на омбудсмана", заяви Диана Ковачева.

Ангажирам се с това моя основна грижа да бъдат правата и свободите на гражданите, както и задълженията срещу нарушения и неправомерни посегателства върху техните права, каза новият омбудсман. Тя отбеляза, че дневният ред на институцията на омбудсмана, както и досега, ще се определя от хората и от техните проблеми.

Както и досега, разчитам на сътрудничеството на всички институции, включително и на Народното събрание и на народните представители, посочи Диана Ковачева. Залагам на приемствеността, стъпвам на постиженията на трима силни омбудсмани, залагам на активността, на добронамереността и на безпристрастността, със съзнанието, че омбудсманът е винаги на страната на гражданите, заяви тя.