Въздушна тревога бе обявена в Одеса поради заплаха от ракетна атака от Крим, съобщи кметът на Одеса Генадий Труханов в приложението Телеграм. Той призовава всички жители на града и на Одеска област да се отправят към укритията.

Сирените в украинския черноморски град бяха задействани в 10:37 часа. Отбой от тревогата бе даден в 10:59 часа.

В момента в Одеса се намира генералният директор на БТА Кирил Вълчев, който пристигна за среща с Труханов и завършване на подготовката за Деветнадесетата световна среща на българските медии, която националната информационна агенция на България планира да организира хибридно на място в Одеса, Болград, Измаил и Заря (Камчик) и онлайн като знак за подкрепа на българската общност в областта.

Българите в Одеска област наброяват над 150 000 души и са трети по численост според официалното преброяване в Украйна през 2001 г. В самия град Одеса живеят около 50-60 хиляди българи. Най-голямото компактно българско население е съсредоточено в Болградски, Измаилски и Белгородднестровски район, припомня БТА.

Украйна е свалила 17 от общо 18 дрона, изстреляни от Русия през изминалата нощ 

Украинската противовъздушна отбрана е свалила 17 от общо 18 дрона тип "Шахед" над четири украински области по време на атаката на Русия през изминалата нощ, предаде Ройтерс.

Руските атаки са предизвикали пожар в инфраструктурен обект в Хмелницка област, където е свален един дрон, съобщи областният управител. Противопожарните служби са работили по потушаването на пожара тази сутрин, като местните власти не съобщават за жертви.

Украинските военни свалиха осем дрона над южната Николаевска област, а областният управител не съобщи за щети. Руски дронове бяха свалени и над Запорожска и Херсонска област.

Руските сили са използвали и две балистични ракети "Искандер-М" за атака срещу Днепропетровска област, съобщи украинската армия. Засега няма данни за щети от ракетната атака, посочва Ройтерс.

Руските сили са пленили колумбийски гражданин, който се е сражавал в редиците на украинската армия, съобщи днес руското Министерство на отбраната, цитирано от ТАСС.

Министерството посочи, че името на мъжа е Анхел Карденас Монтиля, и публикува видеоклип, в който той призовава други колумбийци да не участват във войната.

Ройтерс не може да потвърди тази информация по независим път.

Междувременно днес германският канцлер Олаф Шолц потвърди позицията си, че Украйна може да използва доставяните от Запада оръжия, за да отвръща на атаките, нанасяни от Русия от пограничните ѝ райони, подобни на тази, предприета срещу Харковска област в началото на май, съобщи Ройтерс.

"За да се защитава от подобни атаки, Украйна може да използва предоставяните от нас и нашите съюзници оръжия - винаги според международните правни задължения", заяви Шолц пред Бундестага.

Коментарите на Шолц идват, след като руският президент Владимир Путин вчера предупреди, че разрешаването на Киев да нанася удари по Русия с все по-мощно въоръжение е сериозна ескалация, която доближава Запада към война с Русия.