Председателят на Комисията по образование в Народното събрание Ваня Добрева заяви на пресконференция, че не може да се разреши въвеждане на задължително предучилищно образование за 4-годишните.

По думите й това било, "меко казано, престъпление за бъдещето на нацията", цитира я "Фокус".

Освен това левицата предлага да бъде преосмислена и задължителната форма на обучение за 5-годишните.

"Струва ни се неестествено 5-годишните да се обучават с 19-годишните в училище. Образователната система има традиции в детските градини и да решаваме проблемите на 1 или 2 големи града, за сметка на цената на здравето и жизнеспособността на децата ни, е неестествено”,
мотивира се Добрева.

Социалистите ще предложат задължителната предучилищна подготовка за 5- и 6-годишните деца да се провежда само в детските градини, а не и в училищата, каквато възможност се допуска и в момента. Дори стигат по-далеч - в годината, в която изтече гратисният период и двугодишната подготовка преди постъпване в училище, да стане задължителна, БСП ще мисли дали тя да не отпадне за 5-годишните.

Не беше представена обаче статистика колко от 5- и 6-годишните посещават задължителната предучилищна подготовка и колко от тях са в училищата. Най-големи проблеми с осигуряването на места за детските градини и за предучилищната подготовка има в София и големите градове.

От партията предлагат и промяна в принципа "парите да следват ученика", което означава и промяна на финансиране на училищата.

От БСП предлагат държавата да подпомага публичните образователни структури, а не частните. Трябвало да се подпомагат и малките, и средните училища, защото закриването на училища ще е проблем за националната сигурност.

Сред предложенията са подобряване на качеството на обучение и засилване на практическата му насоченост и усъвършенстване на системата на делегираните бюджети.

БСП ще предложи и увеличение на парите за образование да достигнат 4% от БВП, но все още не е ясно дали това ще стане от 2014 г. или ще бъде направено в две стъпки.

Очаква до края на годината министърът на образованието да представи проект за закон за предучилищното и училищното образование. Проект за такъв закон започна да се  разглежда в миналото Народно събрание.

От БСП обявиха още нещо - детските надбавки, които в момента са 35 лв., ще бъдат увеличени на 50 лв. от 1 януари догодина, обяви Корнелия Нинова.

До 17 ч. задължително в училище

Правилата в училищните занимални принуждават децата да бъдат държани в училище до 17 ч. всеки ден, оплакаха се междувременно родители пред БНР.

"Целодневната организация е задължителна и е избрана по желание на родители", коментира началникът на Столичния инспекторат по образование Ваня Кастрева.

От 2010 г. целодневното училище в държавните и общински училища се въвежда поетапно за учениците от първи до трети клас. Според образователното министерство така по-малко деца отпадат от училище и се срещат с втори учител, които може да им предложи алтернативен педагогически стил.

Кастрева допълни, че обикновено сутрин са задължителните часове, а след това занималнята. Тя коментира, че ако родителят идва да вземе детето по-рано, учителката трябва да излиза навън, за да му предаде детето и през това време останалите ученици ще остават без надзор.