Яна Бюрер Тавание от БХК обясни на пресконференция, че основните нарушения са в непрозрачната собственост и финансиране в медиите, ограничения плурализъм, намесата на собствениците в редакционната свобода, както и тежката автоцензура, предаде БТА.

"През 2013 г. сривът в свободата на изразяване в България продължи. Оплитането на икономически, политически интереси и медии се затегна до степен на почти тоталното задушаване на свободата на изразяване. Медиите повече от всякога бяха ползвани като машини за манипулация. Публикуването на лъжи с цел дадена личност да бъде смачкана или огромни групи хора да бъдат подведени е всекидневна практика без каквито и да било последици", пише в доклада.

В класацията на организацията "Репортери без граница" за медийна свобода България пропадна с 12 пункта и днес заема 100-то място (най-лошата й оценка досега).

Сред останалите най-тежки и масови нарушения в правата на човека в България през 2013 г. са реформата на сектор "Сигурност", свръхупотребата на сила от правоприлагащите органи, свръхупотребата на СРС, нарушаване правата на бежанците и на децата.

"Както и в минали години, сериозни проблеми има с правото на религиозна свобода на мюсюлманите, положението в затворите, независимостта на съдебната власт, дискриминацията спрямо етнически и сексуални малцинства, жените, хората с увреждания и други уязвими категории граждани", коментира председателят на БХК Красимир Кънев.

Той определи като сериозно нарушение издигането на кандидатурата на Делян Пеевски за председател на ДАНС.

Кънев каза, че през 2013-а е имало отслабване на публичния контрол върху органите за сигурността със засилване на правомощията на ДАНС, предаде БНР.
Според него тази служба изпълнява функциите на тайна полиция.

Георги Тошев, адвокат към Програмата за правна защита на бежанци и мигранти на БХК, коментира, че страната ни е направила сериозно отстъпление от стандартите за гарантиране на правото на убежище.

По думите му проблемът е, че през последните 20 години у нас не е бил изграден необходимият капацитет, за да се посрещне вълна от бежанци.

"Най-голям е напредъкът в закриването на домове за деца", каза Антоанета Ненкова, изследовател в БХК.

Тя посочи обаче, че като слабо място в реформата на грижата за деца остава превенцията на изоставянето и разкриването на съпътстващи услуги, които да създадат подкрепяща среда за децата и семействата им.

Вижте целия доклад на БХК