1571 са консултациите, от които 88% са с деца, 5% - с родители, а 7% - с други пълнолетни граждани.

Със започването на новата учебна година се увеличават консултациите на телефон 116 111, свързани с физически и психически тормоз в училище.
В повечето от тези случаи обаче обаждащите се не искат да предоставят лични данни и се притесняват да уведомят органите по закрила на детето.
Според младите хора това ще доведе до влошаване на ситуацията и намесата на възрастните ще ги превърне в още по-голяма степен в мишена на насилие и лошо отношение в училище.

Тормозът върху деца в класа и семейството е с 40% повече от този в интернет, стана ясно миналата година.
В България между 25% и 27% от децата са преки или косвени жертви на тормоз, което е най-високата форма на насилие.

Завръщането в институцията през септември след прекарана ваканция при близки и роднини също е проблем, който споделят децата от институциите с консултантите.

Любовните връзки, разделите, изневярата и "търсенето на себе си" са водещи теми, за които се обаждат младите хора на телефон 116 111. Те представляват почти половината от всички повиквания за септември.
Такива въпроси вълнуват най-вече тийнейджърите, които се обаждат по няколко пъти.
Според консултантите подобна проблематика е типична за тази възраст, в който младият човек търси своята идентичност, мястото си в света на възрастните и като цяло – в социалното пространство, коментират от агенцията.

Други въпроси, по които децата търсят помощ на Националната линия за деца, са взаимоотношенията с връстници, семейни и психосоциални проблеми.

Консултациите с настанени в домовете за деца, лишени от родителски грижи, също се увеличават през септември. Най-честите въпроси, с които са се обаждали децата, са за трудност в адаптацията към новото място при преместване в друг дом, загубата на близки и приятели, напускането или смяната на възпитатели.

Подадените сигнали през септември към отделите "Закрила на детето" в страната са 20. Един от тях е за малолетно момиче, сключило брак с пълнолетно лице. Останалите са главно за риск от насилие и неглижиране в рамките на семейството.

Вчера в училище се разигра пореден случай на агресия сред ученици, предаде bTV. Две момичета се сбиха в двора на професионалната гимназия по химични и микробиологични технологии в столицата.
Единадесетокласничката Илона казала на съученик, че приятелката му излиза с друго момче. Уличената в изневяра девойка пък поискала обяснение защо Илона се меси във връзката й и се стигнало до бой.

„Тя попита: "Защо се месиш?". Удари ми шамар. Аз отвърнах и започнахме - аз я свалих на земята, тя ме изрита и оттам не си спомням абсолютно нищо. Аз я ударих един единствен път, тя ми скъса повечето неща, скуба ме, с юмруци ме удари и ни спряха”, разказва Илона.
Малко след схватката, Илона припаднала.
„Тя започна да се задушава, викнахме линейка, трепереше, не можеше да говори”, казва съученичката Любомира.