Това е една от промените в правилата за прием, одобрени днес от Столичния общински съвет, съобщи БТА.

Вече ще е необходимо само единият от родителите на детето да е с постоянен или настоящ адрес в Столичната община, а не както досега - задължително и двамата. Предимство при кандидатстването за записване в детска градина или ОДЗ ще имат децата, посещавали минимум 9 месеца самостоятелна детска ясла.

Гласуването на промените в наредбата предизвика дискусия с различни предложения от съветниците. По думите на Стефан Иванов - общински съветник от СДС, най-радикалното решение би трябвало да е до класиране на останалите деца в детските градини да се стига единствено, след като в тях са настанени децата на двамата родители, родени на територията на Столичната община. Той предложи да се дават по 2 точки в критериите за класиране, ако и двамата родители са родени на територията на София, удостоверявайки това с копие за акта за раждане.

Предложението му обаче беше отхвърлено.
"Тези правила се обсъждат от 3  години, актуализират се от нови обстоятелства и нови решения, но ние трябва да следваме законите в страната", посочи кметът  Йорданка Фандъкова. По думите й предложението на Иванов е връщане в началото.

Жельо Бойчев - председател на групата съветници от БСП, предложи да се възложи на кмета на всеки 6 месеца да внася отчет за изпълнението на плана за покриване на недостига от места. Предложението му беше подкрепено от съветниците, като против гласуваха само от НДСВ.

Според Владимир Кисьов (СДС - Алианс за София) дофинансирането на услугата трябва да е съобразно доходите на родителите - тези с по-високи трябва да плащат цялата сума, а с по-ниски доходи - да се дофинансират от общината.