Свободните места за учебната 2011 - 2012 година са общо 6400, като от тях 3700 са свободните места за първа градинска група.

За тези места ще се борят децата, които са родени през 2008 година и тези, родени през първите месеци на 2009 година. Родителите имаха на разположение два месеца, за да решат в коя детска градина искат да бъде обучавано детето им.

Резултатите от първоначалното класиране ще бъдат публикувани на 30 април в информационната система за обслужване на детските градини. Кметът на София Йорданка Фандъкова обяви, че е увеличен броят на свободните места в яслите. 2400 деца ще бъдат приети от септември месец, допълни Фандъкова.

В края на февруари Столичният общински съвет одобри промяна в правилата за прием, според която родителите, които записват класираното си дете в детска градина в София ще трябва да представят документ за платени здравни и социални осигуровки, а не копие от данъчната си декларация, както бе досега.

Междувременно от Сдружение „Настоящи и бъдещи майки” поискаха Столичният общински съвет да се самосезира и да осъществява контрол на прилагането на правилата за кандидатстване в детските градини и яслените групи.

„На гражданския контрол са поканени да присъстват и петима родители, първите, заявили желание да присъстват. Има много фрапиращи случаи, особено в яслени групи, в които по общия ред през системата в една яслена група има класирани 16 - 18 деца, а реално се оказва че в групата са записани 63. Ако има проблеми, те са някъде отвън и не са свързани със самата информационна система", заяви председателят на сдружението Елена Христова, цитирана от "Фокус".

Последна актуализация в 10.46 ч.