Деца свободно си купуват алкохол от вендинг машини в страната, алармират родители пред NOVA. Те са разположени на метри от училище и близо до детски площадки.

"Реално ние не виждаме възможност човешки фактор да следи за продажбата на алкохолни напитки и дали лицата, които евентуално ги закупуват са под 18 години", каза Пейо Майорски от Асоциацията на потребителите. Така напълно възможно е дете под 10 г. да си купи кенче бира.

Автоматите са пълни и с патрончета със спиртни напитки, а контролът за продажбата им на непълнолетни се оказва невъзможен. 

Йоана Фильова остава неприятно изненадана, след като освен десерти и безалкохолните напитки, вендинг машината на детската площадка била заредена и с бира.

"Бирата струваше 1.70 лв. Имаше водка, енергийни напитки. Такива машини има до детски площадки, училища", сподели жената. Необезпокоявани децата купуват алкохол от вендиг машините.

Фильова търси съдействие от институциите, но без резултат. "Свързах се с Министерството на здравеопазването, които ме прехвърлиха към РЗИ, РЗИ - към БАБХ, БАБХ - към общината и т.н. Никой не ми даде конкретен отговор защо това се случва", разказа жената.

Вендинг машините се контролират от различни институции, но ясни правила за предлагането на алкохолни напитки в тях няма.

За експеримент Йоана Фильова купува на синовете си алкохол от вендинг машина в София. Само за минута и срещу 1.80 лв. и трите й момчета получават кенче бира.

От Българската вендинг асоциация определиха продажбата на алкохол през апаратите по-скоро като изключение, отколкото като практика. И са категорични, че нито един от големите търговци в сектора не си позволява да предлага алкохолни напитки в машините.

"Като цяло не е честа практика да присъства алкохол в подобни машини, които са за храни и напитки, но има някои изключения", каза Тодор Каназирев от Българската вендинг асоциация.

Оказа се, че случаят не е единичен. Апарати, в които се продава алкохол, има почти в цялата страна.

По закон е забранена употребата от деца на алкохолни напитки, тютюневи изделия и наргилета. Продажбата им на непълнолетни се санкционира с глоби от 300 до 500 лв., имуществената санкция е от 2000 до 4000 лв.

В същото време българските деца са на челно място по употреба на алкохол. Над 30% от младежите признават, че пият поне веднъж седмично.