Обсъждаме поставянето на вендинг машини за изкупуването на пластмасови бутилки. Целта е да се стимулира рециклирането, а гражданите да получават възнаграждение под някаква форма. Това заяви вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов по време на парламентарния блицконтрол. Той отговори на въпрос за изискванията за рециклиране на пластмасови опаковки, зададен му от Цветелина Заркин, депутат от "Продължаваме Промяната".

"България на този етап трудно може да постигне целта за рециклирането от пластмасовите опаковки. Трябва да направим кардинална промяна", заяви Сандов.

Той обясни, че идеята за вендинг машини ще се разработи в Министерството и ще бъде предложена за обсъждане в Министерския съвет, а след това - и в Народното събрание.

Засилен е контролът по границите срещу внос на нерегламентирани отпадъци, увери министърът.

Той отговори на въпрос на Цончо Ганев от "Възраждане" относно управлението на отпадъци в страната.

"Аз ще направя всичко възможно да не се превръщаме в последна спирка на отпадъците на други страни", каза Сандов. По думите му, той е дал нареждане на регионалните инспекции по околната среда и водите да извършват стриктен контрол. Сандов увери, че правителството ще промени политиката по този въпрос, и посочи, че откакто е министър, не е подписвал нотификация за внос на отпадъци.

Във връзка с казуса с отпадъците на пристанище Варна, Сандов обясни, че е взета проба, за да се провери дали наистина са с код 19-12-10 - отпадъци с производство на RDF твърдо гориво. Министърът посочи, че отпадъците във Варна са пристигнали с нотификация на бившия министър на екологията Емил Димитров. Сандов отбеляза, че заради това властите не могат да ограничат конкретно тези отпадъци, защото страната ни ще бъде в нарушение.

В изказването си в пленарната зала министърът коментира още, че "българските общини в по-голямата си степен не правят добро сепариране на отпадъка".

Министър Сандов ще участва и в редовния парламентарен контрол. Към него има зададени три въпроса относно наводненията в Южна България през декември, качеството на въздуха в Русе и наказателните процедури към България в сектор "екология".